Westen wantrouwt Russisch hulpkonvooi

22/08/14 om 19:18 - Bijgewerkt om 20:28

De Navo, de Verenigde Staten en de Europese Unie wantrouwen het Russische hulpkonvooi dat op weg is naar Oost-Oekraïne. Noch Oekraïne, noch het Rode Kruis zouden weten wat het konvooi precies vervoert. De doortocht ervan is volgens de EU een 'duidelijke schending' van de landsgrenzen.

Westen wantrouwt Russisch hulpkonvooi

Vanuit Rusland is een hulpkonvooi op weg naar Oost-Oekraïne, maar Oekraïne denkt, net als veel andere landen, dat het konvooi een dekmantel is voor een militaire operatie in Oekraïne. © Reuters

Het Russische hulpkonvooi voor de door het regime in Kiev belegerde bevolking in Oost-Oekraïne heeft - bij gebrek aan een daadwerkelijke, al maanden voorspelde militaire invasie - ook stof doen opwaaien bij de grote steunpilaren van Oekraïne: de Navo, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Later vrijdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties samen op vraag van Litouwen.

Eerder had de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken gemeld dat de Litouwse ereconsul in Loehansk door 'gewapende terroristen' (separatisten) is ontvoerd en vermoord. Het konvooi van 280 vrachtwagens, goed voor 2.000 ton levensmiddelen, arriveerde vrijdagnamiddag in de door Kievgetrouwe troepen omsingelde stad Loehansk. Een deel van de lading wordt vermoedelijk naar Donetsk gebracht.

De EU bestempelde de doortocht van het humanitaire konvooi, zonder toestemming van Oekraïne, als een 'duidelijke schending' van de grens tussen beide landen.

De Oekraïense overgangsminister van Buitenlandse Zaken zei dat de zaak des te 'zorgwekkender' is omdat noch Oekraïne noch het Rode Kruis weten wat het konvooi vervoert.

'De crisis enkel verergeren'

Bij een inspectie eerder deze week bleek het konvooi effectief levensmiddelen te vervoeren. Kiev blijkt te weten dat het konvooi enkel groenten, fruit en water vervoert. Toch zegt Oekraïne te vermoeden dat ergens ook een Trojaans paard wordt meegebracht en dat Oekraïense functionarissen bij de inspectie 'geweerd werden'. In een communiqué had de regering het over Russische humanitaire hulp die het land 'wordt binnengesmokkeld'.

De zogenaamde Antiterreuroperatie (ATO) van het pro-westerse regime in zuidoost-Oekraïne heeft tot dusver enkele duizenden doden geëist en ruim een half miljoen mensen op de vlucht gedreven. In de plaatselijke metropolen Loehansk en Donetsk dreigt een humanitaire ramp.

Ook secretaris-generaal van de Navo Anders Fogh Rasmussen 'veroordeelde' het 'zogenaamde' humanitaire konvooi en zei dat het brengen van voedselhulp naar de Oost-Oekraïense separatisten 'de crisis enkel maar kan verergeren'.

Rasmussen had het voorts opnieuw over 'Russische troepen' die 'sinds midden augustus' al in Oekraïne vechten. Voor de VN-Veiligheidsraad ontkende de Russische ambassadeur Vitaly Tsjoerkin dat met klem. Tsjoerkin herhaalde de Russische eis, dat dringend werk moet gemaakt worden van een wapenstilstand. Hij vroeg Kiev ook het hulpkonvooi ongemoeid te laten. 'We hebben informatie dat sommige Oekraïense grenswachters de opdracht hebben gekregen het konvooi niet door te laten'.

'Konvooi moet rechtsomkeer maken'

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zei dat het konvooi dringend rechtsomkeer moet maken. Ook Washington bestempelt het goederenvervoer als een 'schending van de soevereiniteit' van Oekraïne. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder zei de Russische president Vladimir Poetin dat elk verder uitstel van het konvooi, dat dagenlang stilstond aan de grens, 'onverantwoord' zou zijn. (Belga/WB)

Onze partners