'Westen volgende doelwit van jihadisten'

30/08/14 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:24

Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië heeft de westerse landen gewaarschuwd dat zij het volgende doelwit van de jihadististische dreiging zullen zijn als een snelle reactie uitblijft.

'Westen volgende doelwit van jihadisten'

Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië (rechts) © Belga

"Het terrorisme kent geen grenzen en het gevaar ervan kan verscheidene landen buiten het Midden-Oosten treffen", zei de Saoedische koning in de krant Asharq al-Awsat en op de televisiezender Al-Arabiya.

De jihadisten van IS (Islamitische Staat) heersen al met brutaliteit over veroverde gebieden in Syrië en Irak. Koning Abdoellah - die vrijdag nieuwe ambassadeurs ontving onder wie die van de Verenigde Staten, een nauwe bondgenoot van Riyad - zegt ook dat niets doen tegen dit verschijnsel "ontoelaatbaar" is.

"U ziet hoe de jihadisten tot onthoofdingen overgaan en kinderen in de straten afgehakte hoofden laten zien", aldus de koning, die zich verzette tegen deze wrede daden. "Het is geen geheim voor u, wat ze aanrichten en nog zullen aanrichten. Als we ze hun gang laten gaan, ben ik zeker dat ze na een maand in Europa staan en een maand later in Amerika."

"Ik vraag u deze boodschap over te maken aan uw leiders: bestrijd het terrorisme met geweld, verstand en snelheid", zei de vorst tot de diplomaten. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners