Westen denkt na over sancties tegen regime al-Assad in Syrië

26/04/11 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

De Verenigde Staten en heel wat Europese landen zijn voorstander van sancties tegen Syrië. Vooral Europa kan het regime van President Bashar al-Assad hard treffen.

Westen denkt na over sancties tegen regime al-Assad in Syrië

© EPA

Een Europees handelsverbod met Syrië zou het land erg hard raken. Volgens het Internationaal Monetair Fonds bedraagt de export naar Europa 36 procent van de totale uitvoer. Ongeveer 29 procent van de import is Europees.

Daarnaast kan de internationale gemeenschap de buitelandse tegoeden bevriezen van het regime van president al-Assnad en zijn naaste omgeving.

Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal zijn voorstander van sancties tegen Syrië. Eerder lieten de Verenigde Staten al weten plannen in die richting te hebben, omdat in Syrië het protest op bloedige wijze de kop wordt ingedrukt.

"We denken na over een reactie op de onderdrukking van de betogingen in Syrië", aldus Tommy Vietor, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, maandag. "We willen duidelijk tonen dat dit gedrag onaanvaardbaar is."

Volgens een diplomaat kunnen er dinsdag al sancties komen als de vijftien landen in de VN-Veiligheidsraad tot een consensus komen.

Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep vrijdag op om een internationaal onderzoek te voeren naar de dood van honderden manifestanten in Syrië.

Volgens schattingen zouden sinds het begin van het protest tegen het regime al 390 doden zijn gevallen. (Belga/SF)

Lees meer over:

Onze partners