West Bank geschokt door eremoord op 20-jarige Palestijnse

De West Bank is geschokt door een eremoord op een 20-jarige Palestijnse. De oom van het slachtoffer bekende aan de politie dat hij de jonge vrouw vermoordde om de eer van de familie te bewaren. Ze had zich volgens hem overgegeven aan een ongeschikte relatie.

Op 20 april 2010 verliet de 20-jarige Palestijnse vrouw Ayah Baradiyya haar huis in het dorpje Surif om een examen af te leggen aan de universiteit van Hebron. Haar ouders en haar 12 broertjes en zusjes konden niet vermoeden dat ze het meisje nooit meer zouden zien.

“Ayah was een intelligente vrouw,” zegt medestudent Zahia Shareef aan CNN. “Ze haalde goede punten en zou dit jaar afstuderen in Engelse literatuur.”

Verliefd op een 38-jarige manDe jonge vrouw werd verliefd op een 38-jarige man met wie ze wilde trouwen. In eerste instantie keurde haar familie het huwelijk af. Haar ouders vonden het leeftijdsverschil te groot. Later draaiden haar vader en haar moeder bij. “Na de examenperiode zou mijn vader met de toekomstige echtgenoot praten,” zegt Ayah’s zus Haneen. “Hij zou de verloving goedkeuren.”

Op 20 april 2010 legde Ayah haar examen af. Daarna verdween ze spoorloos. Meer dan een jaar zocht de politie naar de jonge vrouw. Tijdens het onderzoek werden haar verloofde, haar ouders en al haar broers en zussen ondervraagd.

Verloofde gearresteerd
“We hebben haar verloofde zelfs gearresteerd,” zegt politiekolonel Ramadan Awad op de Palestijnse televisie. “We dachten dat hij iets te maken had met haar verdwijning. We hebben hem 35 dagen gevangen gehouden.”

Het onderzoek leverde niets op tot enkele weken geleden een herder een gruwelijke ontdekking deed in een waterput op nauwelijks drie kilometer van de ouderlijke woning van Ayah. Het lichaam van het meisje werd teruggevonden samen met haar handtas, foto’s van haarzelf en haar familie en een halsketting met haar naam in gegraveerd.

37-jarige oom bekent moord
De politie vond ter plaatse ook aanwijzingen die leidden naar een 37-jarige oom van de jonge vrouw. De man werd opgepakt en bekende drie uur later de moord.

“Hij bekende dat hij op de dag van het examen samen met twee kompanen naar de universtiteit was gereden,” zegt Awad. “Ze sommeerden Ayah om in hun auto te stappen. Toen ze weigerde, verplichtte de verdachte haar om in te stappen met het gezag dat hij als familielid over haar had.”

Oom bekent op televisie
“Onderweg werd het meisje herhaaldelijk geslagen. De oom zei dat hij haar ging vermoorden. Ayah smeekte tevergeefs om haar leven,” vertelt Awad.

De oom bevestigde het verhaal in een interview op de Palestijnse televisie. “We hebben haar gekidnapt. We reden met een Peugeot 205, parkeerden de auto bij een waterput en gooiden het meisje in de put. We deden het deksel erop, legden er een dikke steen op en we vertrokken.” De oom vertelt het verhaal zonder emotie.

Aan de politie vertelde de man dat hij de moord heeft gepleegd om de eer van de familie te redden. Hij geloofde dat het meisje zich inliet met een ongepaste seksuele relatie.

Verontwaardiging
De eremoord heeft een golf van verontwaardiging opgewekt in de West Bank. Allicht om de gemoederen te bedaren zegt de politie dat het hier niet om een eremoord gaat. “Wie een eremoord pleegt, geeft zichzelf aan bij de politie. Hij maakt zichzelf bekend en hij laat zich niet helpen door onbekenden die geen lid zijn van de familie, zoals deze man gedaan heeft.”

De moord doet op de West Bank de discussie oplaaien over oude strafwetten die plegers van eremoorden bijna ongemoeid laten. De medestudenten van Ayah en duizenden rouwenden die haar begrafenis bijwoonden, vragen de executie van de moordenaars.

De Palestijnse ngo Al-Haq schat dat op de West Bank de afgelopen 5 jaar 18 eremoorden zijn gepleegd. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content