West-Afrikaanse bank blokkeert rekeningen Gbagbo

24/12/10 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

De bank weigert Laurent Gbagbo toegang tot fondsen van Ivoorkust.

West-Afrikaanse bank blokkeert rekeningen Gbagbo

© EPA

Laurent Gbagbo, de zelfverklaarde president van Ivoorkust, wordt de toegang tot fondsen van de West-Afrikaanse centrale bank geweigerd.

De bank heeft de toegang van Gbagbo, die claimt de presidentsverkiezingen van 28 november te hebben gewonnen, tot fondsen van het land geweigerd en erkent Alassane als president van Ivoorkust. Daardoor wordt het moeilijk voor Gbagbo om de militairen te betalen en verhoogt de druk op hem om afstand te doen van de macht, aldus de BBC.

De beslissing werd bekendgemaakt na een vergadering in Guinee-Bissau van zeven van de acht landen die bij de bank zijn aangesloten. Ivoorkust was niet aanwezig.

VN erkent Ouattara

Intussen heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Alassane Ouattara erkend als president van het West-Afrikaanse land. De vergadering beschouwt de diplomaten die hij stuurt als de echte vertegenwoordigers van Ivoorkust.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton drong donderdag nog eens aan op het vertrek van Gbagbo. Hij zou onmiddellijk moeten aftreden om het geweld in het land te stoppen, aldus Clinton.

Onze partners