Werklozen moeten monumenten schrobben en dieren verzorgen om uitkering te behouden

28/04/14 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

In Groot-Brittannië moeten langdurig werklozen voortaan klusjes uitvoeren zoals monumenten schrobben en dieren verzorgen. Als ze dit weigeren, verliezen ze hun uitkering.

Werklozen moeten monumenten schrobben en dieren verzorgen om uitkering te behouden

David Cameron © Reuters

De Britse regering pakt uit met het 'Help to work' programma dat zich richt op 200.000 inwoners die drie jaar of langer werkloos zijn. Deze werkzoekenden zullen zich voortaan dagelijks moeten aanbieden bij een kantoor dat hen moet helpen om een job te vinden (zeg maar de Britse VDAB).

Wanneer blijkt dat ze niet genoeg werkervaring hebben om meteen aan de slag te kunnen, worden ze verplicht om te werken voor liefdadigheidsorganisaties en overheidsinstanties. Ze moeten dan bijvoorbeeld monumenten restaureren of aan het werk in een dierenasiel.

Verder moeten ze ook rivieren en kanalen opkuisen of werken in tweedehands kledingwinkels en cafés die geleid worden door vrijwilligers.

Vrijwilligers

Wie opdrachten weigert, verliest zijn uitkering. Een opdracht zal tot zes maanden in beslag nemen. De langdurig werklozen worden ingezet op plaatsen die nu worden ingenomen door vrijwilligers. De regering wil daarmee vermijden dat werklozen jobs van werkenden innemen.

Tweede toekomst

De Britse premier David Cameron zegt dat zijn regering iedereen die kan werken, ook echt aan het werk wil zetten. 'Meer en meer mensen vinden een job. We maken een record aan werkgelegenheid mee. Nu is het aan ons om de echt langdurig werklozen een tweede toekomst te bieden.'

Onze partners