Werkloosheid neemt wereldwijd nog toe

20/01/15 om 01:47 - Bijgewerkt om 02:05

Meer dan zes jaar na de financiële crisis, is de crisis op de arbeidsmarkt nog lang niet voorbij. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zullen er de volgende jaren wereldwijd nog miljoenen werklozen bijkomen.

Werkloosheid neemt wereldwijd nog toe

© Reuters

De economische groei is te beperkt, aldus de ILO. "Om jobs te creëren, is er veel meer groei nodig". Sinds het begin van de crisis in 2008 gingen er al 61 miljoen banen verloren, berekende de ILO. Tot 2019 zal het aantal werklozen nog verder stijgen, van 201 miljoen tot 212 miljoen.

"De jobcrisis is nog lang niet voorbij, men mag niet bij de pakken blijven zitten", aldus de ILO. In de VS, Japan en enkele Europese landen is de toestand verbeterd, maar in het zuiden van Europa neemt de werkloosheid slechts zeer beperkt af.

Kloof tussen arm en rijk

Alleen al dit jaar zou het aantal werklozen volgens de internationale organisatie wereldwijd met 3 miljoen toenemen. Vooral de jongeren worden zwaar getroffen. Bijna 74 miljoen mensen tussen 15 en 24 jaar waren vorig jaar op zoek naar werk. Hierdoor neemt ook de kloof tussen arm en rijk toe. Die was al groot in de ontwikkelingslanden, maar stijgt nu ook dramatisch in de industrielanden.

De ILO roept vooral de Europese regeringsleiders op, meer in te zetten op groei, bijvoorbeeld via het stimuleren van de vraag, gerichte investeringen en een monetair beleid dat de reële economie aanzwengelt.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners