Werk aan sarcofaag rond ruïne Tsjernobyl loopt vertraging op

Het afronden van de bouw van een omhulsel van de ruïne van de in 1986 ontplofte kernreactor in Tsjernobyl loopt vertraging op. Dit heeft de Duitse regering in antwoord op een vraag van de Groenen gezegd. De installatie van de zogenaamde membranen die de zogenoemde sarcofaag met de bestaande gebouwstructuur verbinden duurt vanwege hogere stralingsbelasting langer dan verwacht.

De vertraging behelst niet de grondconstructie van het omhulsel, zei een woordvoerder van het Duitse Milieuministerie. Aan het einde van de ‘sarcofaag’ is er een zeer hoog stralingsniveau. Om de arbeiders te beschermen kunnen ze slechts alternerend werken. Bovendien was er vertraging bij de bouw van een verluchtingssysteem. Volgens de woordvoerder is men niet uitgegaan van een rimpelloze afloop van zo een gecompliceerd project.

De Oekraïense Milieuminister Ostap Semerak beloofde op 8 december via Facebook dat de 36.000 ton wegende sarcofaag, die honderd jaar tegen straling moet behoeden, eind mei klaar zal zijn. Duitsland neemt met zowat 200 miljoen euro aan het project deel.

Partner Content