Wereldwijde rush op jodiumtabletten

16/03/11 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Op de veilingsite eBay wordt al 500 dollar (360 euro) geboden voor twee strips van 7 kaliumjodidetabletten en de prijs blijft stijgen. Uur na uur stijgt ook het aantal geïnteresseerde kopers die vrezen voor een wereldwijde fall out van de kernramp in Japan. Dat staat in de Nieuwsbrief van het vakblad 'de Apotheker'.

Wereldwijde rush op jodiumtabletten

© Belga

Eerst werden de Aziatische apotheken bestormd door ongeruste burgers die zo snel mogelijk een voorraad jodiumtabletten wilden. Toen die door hun voorraad heen geraakten, begon het bieden op veilingsites. Was dat eerst beperkt tot de buurlanden van Japan, dan begon het bieden zeer snel ook in de VS en Europa.

Grote gezondheidsrisico's

Door er 'radiation tablets' aan toe te voegen wordt op de ongerustheid van de bieder ingespeeld. Het grote probleem is dat onwetende burgers bij gebrek aan tabletten overstappen op vloeibare jodium en daardoor grote gezondheidsrisico's nemen. De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dan ook voor de gevaren van vloeibare jodium en voor de risico's van preventieve inname van tabletten.

De onrust is ook te merken in de Belgische apotheker. Burgers die ver van de risicozones wonen, willen het zekere voor het onzekere nemen en vragen om jodiumtabletten. Apothekers kunnen die magistraal aanmaken maar hebben de raad van de overheid gekregen om de burger eerst en vooral goed te informeren en gerust te stellen voor hij tot de verkoop van tabletten overgaat. (DDP)

Lees meer over:

Onze partners