Wereldwijd vertrouwen in Donald Trump in vrije val

Amerikaans president Donald Trump op 26 juni 2017 tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. © Reuters

Een Amerikaans peilingbureau vroeg verschillende landen hoe ze tegenover de Amerikaanse president staan. Uitgezonderd in Rusland en Israël scoort Trump slechter dan voorganger Barack Obama. België maakte geen deel uit van de gepeilde landen.

‘Vertrouwt u Amerikaans president Donald Trump?’. Dat is een vraag die het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center voorlegde aan 37 landen. De resultaten zijn opmerkelijk: enkel in Rusland en Israël scoort Trump een beter resultaat dan zijn voorganger Barack Obama.

De grafiek zegt genoeg. Op de lijst van 37 landen staan de scores van Trump en Obama nagenoeg aan beide uiteinden van de schaal van één tot honderd. Zo vertrouwt zeventien procent van de Nederlanders de huidige Amerikaans president terwijl Obama nog 93 procent scoorde bij onze noorderburen. Gelijkaardige cijfers bij de Duitsers: elf procent voor Trump, 86 voor Obama. België maakte geen deel uit van de gepeilde landen.

Dat Trump meer vertrouwen inboezemt bij de Russen (53 procent) is weinig verrassend. Tot nog toe hebben de Ruslandschandalen zijn presidentschap gekleurd. Sinds zijn campagne al drukt hij zich positief uit over Russisch president Vladimir Poetin. Omwille van zijn vermeende nauwe banden met Rusland lopen er al enkele onderzoeken naar hem en zijn omgeving.

Daarnaast kan Donald Trump op heel wat steun rekenen in Israël – al is het verschil met Obama minder uitgesproken (56 procent tegenover 49 procent). Vermoedelijk zit de verharde Amerikaanse retoriek tegenover Israëls vijand Iran en Trumps soepele houding tegenover de Tweestatenoplossing daar voor iets tussen.

De meeste landen menen dat de banden met de Verenigde Staten onveranderd zullen blijven.

‘Arrogant’

Het laagst scoort Donald Trump bij de Mexicanen. Slechts vijf procent heeft vertrouwen in ‘machtigste man van de wereld’. Sinds de eerste dag van zijn campagne ligt Trump al overhoop met Mexico. Onder meer zijn belofte om een muur te plaatsen op de grens tussen beide landen, die Mexico bovendien zou moeten betalen, is hem niet in dank afgenomen. Barack Obama kon rekenen op het vertrouwen van 49 procent van de Mexicanen.

De hoogste score behaalt Donald Trump in de Filippijnen. Met 69 procent doet hij wel nog steeds slechter dan zijn voorganger (94 procent). Het hoge vertrouwen heeft wellicht iets te maken met zijn lofbetuigingen voor president Rodrigo Duterte, die wel eens ‘de Donald Trump van de Filipijnen’ wordt genoemd.

Naast het onderzoek naar vertrouwen onderzocht Pew enkele andere attitudes. Zo werd ook de populariteit van Amerika als land gepeild. Die is volgens het onderzoeksbureau sterk gedaald ten opzichte van de jaren onder Obama.

In slechts vier van de tien gepeilde landen in de Europese Unie staat de bevolking eerder positief tegenover de Verenigde Staten. Duitsland, Nederland en Spanje hebben daarentegen het meest negatieve beeld.

De onderzoekers vroegen de deelnemers ook wat ze denken van Trumps karakter. De meest voorkomende kenmerken zijn ‘arrogant’, ‘intolerant’ en ‘gevaarlijk’.

Poetin populair in Griekenland

Toch zijn niet alle landen overtuigd dat de verstandhouding met de VS zal veranderen. In Israël, Rusland, Nigeria en Ghana denkt meer dan de helft van de ondervraagden dat de relatie met de Verenigde Staten zal verbeteren. Ondervraagden in de meeste landen menen dat de banden onveranderd zullen blijven.

Enkel in Mexico, Jordanië en Duitsland denkt een meerderheid van de bevolking dat de relatie danig zal verslechteren.

Ten slotte peilde Pew ook de populariteit van andere wereldleiders. Duits bondskanselier Angela Merkel komt uit de bus als meest vertrouwenswaardige leider. Russisch president Vladimir Poetin en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping behalen lagere scores.

Opvallend: van alle gepeilde landen van de Europese Unie scoort Poetin het best in Griekenland. Exact de helft van de Grieken schenkt de Russische president het vertrouwen. In Duitsland is dat slecht een vierde en in Nederland twaalf procent van de bevolking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content