Wereldwijd leven meer dan 2,2 miljard mensen in armoede

Bedelaar in Bangladesh © Reuters

Meer dan 2,2 miljard mensen leven wereldwijd in armoede of bevinden zich op de rand van armoede. Door de gevolgen van de financiële crisis en van natuurrampen dreigt dat aantal bovendien nog verder toe te nemen.

Wereldwijd zijn er meer dan 2,2 miljard mensen die in armoede leven of die zich op de rand van de armoede bevinden. Door de gevolgen van de financiële crisis en van natuurrampen dreigt dat aantal bovendien nog verder toe te nemen, zo waarschuwt het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP). Ook de stijgende voedselprijzen en gewelddadige conflicten worden rapport gezien als factoren die zorgen voor een stijging van de armoede.

Volgens een UNDP-rapport leven naar schatting 1,5 miljard mensen in armoede, verdeeld over 91 ontwikkelingslanden. Daarnaast bevinden nog eens 800 miljoen mensen zich op de rand van de armoede.

Natuurrampen

De armoede neemt daarmee wereldwijd af, maar de vooruitgang lijkt broos. UNDP waarschuwt voor een groeiende ongelijkheid en “structurele kwetsbaarheden”. “De extreme armoede wegwerken betekent niet alleen dat je op nul moet uitkomen, je moet ook zorgen dat je op dat niveau blijft”, luidt het.

“Je moet in het bijzonder diegenen beschermen die bedreigd worden door natuurrampen, klimaatverandering of financiële schokken. Het verminderen van deze kwetsbaarheden moet bovenaan de ontwikkelingsagenda staan als we er ons van willen verzekeren dat de vooruitgang duurzaam en veerkrachtig is.”

Investeren in jobs

In het rapport wordt dan ook gepleit voor meer investering in jobs en sociale zekerheid en voor het invoeren van wetten die ervoor zorgen dat de kwetsbare groepen beter beschermd worden. “Het garanderen van een minimale sociale bescherming aan de armen in de hele wereld zal minder dan 2 procent van het mondiale bbp kosten”, schat het VN-ontwikkelingsprogramma nog. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content