Wereldoorlog III-speech van Britse Queen vrijgegeven

01/08/13 om 04:36 - Bijgewerkt om 04:36

"Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met de dodelijke kracht van misbruikte technologie." Dat zou koningin Elizabeth II haar volk verteld hebben in geval van een kernoorlog.

Wereldoorlog III-speech van Britse Queen vrijgegeven

© Reuters

Eén en ander blijkt uit zopas onthulde Britse regeringsdocumenten. In het script voor een televisietoespraak bereidt de Queen haar onderdanen voor op de gruwel van een Derde Wereldoorlog.

Ze beschrijft de gevaren voor de Britten als groter dan ooit tevoren in de geschiedenis. "De vijand is geen soldaat met een geweer, zelfs geen piloten die boven onze steden en gemeenten naar doelwitten zoeken, maar de dodelijke kracht van misbruikte technologie."

Koude Oorlog

Britse ambtenaren schreven de hypothetische toespraak in 1983 als deel van een grootschalige simulatie-oefening, Wintex-Cimex 83. De onheilspellende speech is nooit opgenomen en het is zelfs onwaarschijnlijk dat de Queen de tekst ooit heeft gelezen. Het script werd donderdag samen met andere regeringsdocumenten vrijgegeven uit de nationale archieven.

De oefening vond plaats tijdens één van de meest gespannen en bitse periodes van de Koude Oorlog, toen de Amerikaanse president Ronald Reagan de Sovjet-Unie als het 'evil empire' (het rijk van het kwaad) beschreef en er in verscheidene Europese landen kruisraketten werden geinstalleerd. (Belga/TV)

Onze partners