Wereldleiders eren koning Abdullah ondanks onfraai mensenrechtenrapport

De Franse president François Hollande arriveert in Saoedi-Arabië. © AFP

Dat talloze staatshoofden en regeringsleden in de Saoedische hoofdstad Riyad hun respect gaan betuigen aan de overleden koning Abdullah valt niet bij iedereen in goede aarde.

Ook koning Filip reist zondag af naar Riyad voor een laatste groet aan koning Abdullah. “Hij vertegenwoordigt daar ons land”, aldus de woordvoerder van premier Charles Michel. “Saoedi-Arabië is een land waarmee we diplomatieke betrekkingen onderhouden. Dan is het normaal dat ons staatshoofd respect gaat betuigen voor het staatshoofd van dat land.”

Net als België sturen ook verschillende andere Europese landen staatshoofden of regeringsleiders naar het olierijke land. Voor Groot-Brittannië gaat David Cameron, voor Nederland Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, voor Frankrijk François Hollande, voor Spanje koning Felipe VI. Italië houdt het op minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni. Na zijn, ingekort, bezoek, aan India, vliegt ook de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag nog door naar Saoedi-Arabië. Duitsland wordt vertegenwoordigd door voormalig president Christian Wulff.

Mensenrechten

Vanwege het niet zo fraaie mensenrechtenparcours van Abdullah klinkt internationaal heel wat kritiek op de komst van de verschillende toppolitici.

Koning Abdullah
Koning Abdullah© Reuters

Koning Abdullah – voluit Abdullah bin Abdul Asis Al-Saud – voerde in zijn laatste levensjaren een modernisering door in het streng religieuze koninkrijk. Tegen de wil in van invloedrijke islamgeleerden richtte hij in 2009 de Koning Abdullah Universiteit voor Wetenschappen en Technologie op, waar mannen en vrouwen samen mochten studeren en onderzoek voeren. In 2013 benoemde hij voor het eerst vrouwen in de Sjoera (een soort parlement zonder wetgevende bevoegdheden).

Geslachts- en sektarische discriminatie

Maar tegenover politieke tegenstanders was Abdullah onverbiddelijk: sjiitisch protest werd neergeslagen en doodgezwegen. Vrouwen die zich niet hielden aan het rijverbod konden zich verwachten aan strenge straffen. Ook hebben vrouwen de toelating nodig van een mannelijke voogd om te werken, te huwen en te reizen. En op dit moment zorgt de lijfstraf van de islamkritische blogger Raif Badawi voor internationale beroering. Hij werd naast een celstraf van tien jaar veroordeeld tot duizend stokslagen, omdat hij op het internet de islam beledigd en het secularisme geprezen zou hebben.

Human Rights Watch (HRW) roept de nieuwe Saoedische monarch op, de vervolging tegen dissidenten en discriminatie van vrouwen en de sjiitische minderheid te stoppen. “Koning Salman moet het land doen vooruitgaan door een einde te brengen aan de intolerantie wat betreft vrijheid van meningsuiting, door geslachts- en sektarische discriminatie uit te roeien en het bevorderen van een evenwichtig en onpartijdig juridisch systeem”, zei Joe Stork, vicedirecteur voor het Midden-Oosten bij HRW. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content