Wereldexpo Shanghai geopend

30/04/10 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Na een ceremonie met vuurwerk, optredens en shows heeft de Chinese president Hu Jintao vrijdag de wereldtentoonstelling in Shanghai voor geopend verklaard. Naar schatting 80 miljoen mensen zullen in de komende zes maanden de expo bezoeken.

Wereldexpo Shanghai geopend

© Reuters

Onder meer acteur Jackie Chan, de Chinese folkzanger Song Zuying, pianist Lang Lang en zanger Andrea Bocelli traden op tijdens de ceremonie. Vanaf zaterdag opent de expo zijn deuren voor het publiek.

Belgisch record

In totaal zijn in Shanghai meer dan 200 paviljoenen neergepoot.

België pakt uit met het grootste paviljoen dat ons land ooit bouwde. De oppervlakte van de site bedraagt 5.600 vierkante meter en voor de constructie werd 10 miljoen euro begroot.

Omdat België vanaf 1 juli voor zes maanden voorzitter van de Europese Unie wordt, biedt het paviljoen ook onderdak aan Europa. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso zal het paviljoen officieel openen.

Hersencel

Het Belgische paviljoen is opgebouwd rond het concept van een reusachtige hersencel. Dat geeft onder meer het belang weer van kennis en wetenschap voor de intellectuele en culturele groei van ons land en symboliseert ook ons land als kruispunt van beschavingen en centrum van Europa.

Het commissariaat-generaal van de Belgische regering rekent op 20.000 bezoekers per dag. Daarbij worden ook de gastronomische troeven van België uitgespeeld. Zo krijgt elke bezoeker een praline, tonen artisanale chocolatiers hun vakmanschap, etaleren Belgische topchefs er hun kookkunsten en worden in het Belgian Beer Café 20 Belgische bieren aangeboden.

Meer info: Shanghaiexpo2010.be

Bekijk ook het dossier 'Wereldexpo Shanghai' op weekend.be

Filmpje van de openingsceremonie:

Lees meer over:

Onze partners