Wereldbevolking steeds meer ontgoocheld in Obama

13/06/12 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Het enthousiasme bij de wereldbevolking voor VS-president Barack Obama is danig gedaald.

Wereldbevolking steeds meer ontgoocheld in Obama

© EPA

Toch blijft nog een ruime aanhang over voor de man die in volle Obamafilie tot Obameuforie in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede won.

De meeste respondenten willen ook dat Obama het in november haalt van de Republikein Mitt Romney, behalve dan de mensen in het Midden-Oosten, zo blijkt uit een door het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew gepubliceerde peiling.

In de twee regio's waar Obama het meest populair was/is, Europa en Japan, valt de steun voor de man in vergelijking met 2009 respectievelijk terug van 86 naar 80 en van 85 naar 74 procent.

Vooral in China keldert Obama's populariteit: van 62 naar amper 39 procent nu. Ook in Rusland (22 procent ) en het Midden-Oosten wordt de bewoner van het Witte Huis niet op handen gedragen, maar dat was drie jaar geleden ook al het geval.

Drones

In het bijzonder wordt Obama het inzetten van met raketten uitgeruste drones (onbemande vliegtuigen) in Pakistan, Afghanistan en Jemen aangewreven. Andere ontgoochelingen na drie jaar "change" in het Witte Huis: Washington blijft zich weinig internationalistisch opstellen, omzeilt de VN voor militaire ingrepen, blijft fervent eenzijdig in de benadering van het Israëlisch-Palestijnse conflict en is inert wat betreft het klimaatdossier.

Op het thuisfront staat Obama er sowieso nog minder riant voor, al geven de meest recente peilingen aan dat hij met een kleine voorsprong herverkozen zal raken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners