Wereldbank verhoogt steun aan ebolalanden met 600 miljoen euro

Alexander De Croo in Washington © Belga Image

De Wereldbank trekt minstens 650 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro) extra uit voor Guinee, Liberia en Sierra Leone om die landen te helpen zich te herstellen van de ebola-crisis. België zal met de drie landen bekijken hoe ons land hen kan bijstaan, zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) in Washington.

De nieuwe steun komt bovenop het bedrag van bijna 1 miljard dollar dat de Wereldbank eerder voor noodhulp beschikbaar stelde.

De ebola-epidemie heeft een verwoestend effect op de economieën van Guinee, Liberia en Sierra Leone. In 2015 bedraagt het verlies aan bruto binnenlands product voor de drie landen al 2,2 miljard dollar, zo schat de Wereldbank.

Marshallplan

De drie landen vragen 8 miljard dollar aan hulp om hun economieën een nieuwe start te geven en het virus uit te roeien. Van dat geld, waarvan een deel al is beloofd door de internationale gemeenschap, moet een miljard al in de komende twee jaar worden aangewend.

Een ebolapatiënt wordt binnengedragen in Sierra Leone.
Een ebolapatiënt wordt binnengedragen in Sierra Leone.© Reuters

De drie landen spraken in Washington van een ‘Marshallplan’, naar het initiatief van de Verenigde Staten om Europa na de Tweede Wereldoorlog opnieuw op te bouwen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kondigde op zijn beurt aan dat in juli, in New York, een internationale donorconferentie zal gehouden worden voor de noden van de drie landen.

Belgische samenwerking

Tijdens een ebola-top bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington pleitte onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) voor een omslag naar een structurele aanpak voor de lange termijn.

België zal met de presidenten van de drie getroffen landen – Alpha Condé van Guinee, Ellen Johnson Sirleaf van Liberia en Ernest Bai Koroma van Sierra Leone – bekijken hoe ons land hen kan bijstaan. De Belgische regering bekijkt ook al langer om een van de drie landen een partnerland te maken van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De vicepremier herhaalde ook dat Brussels Airlines de enige Europese luchtvaartmaatschappij is die tijdens de epidemie op de drie landen bleef vliegen. Tijdens een ontmoeting donderdag met de Amerikaanse ebola-coördinator, Heather Higginbottom, bedankte de Amerikaanse regering België om dat mogelijk te maken. De Croo prees toen management en staf van de maatschappij.

Ruim 10.000 doden

Ebola-screening
Ebola-screening© Reuters

Sinds het begin van de uitbraak eind 2013 maakte het virus meer dan 10.600 dodelijke slachtoffers, bijna allemaal in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

In Liberia zijn geen recente gevallen meer vastgesteld. Mogelijk wordt het land in mei ebola-vrij verklaard. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO berichtte vorige week over 37 bevestigde gevallen van ebola in Guinee en Sierra Leone. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content