Wereldbank: ‘Extreme armoede daalt en concentreert zich in vijf landen’

De 14-jarige Indiase Krishna met haar baby. © Reuters
Simon Demeulemeester

Twee derde van de armste mensen ter wereld, die moeten rondkomen met minder dan 0,90 euro per dag, wonen in India, China, Nigeria, Bangladesh en Congo.

Volgens een nieuwe studie van de Wereldbank leeft twee derde van de armste mensen ter wereld in vijf landen: India, China, Nigeria, Bangladesh en de Democratische Republiek Congo. Zij moeten rondkomen met minder dan 1,25 dollar of zo’n 0,90 euro per dag. Dat schrijft Huffington Post.

Goed nieuws is volgens de Wereldbank dat armoede wereldwijd daalt. In 2010 was 18 procent van de wereldbevolking extreem arm. In 1990 was dat nog 36 procent. De Wereldbank lanceert een aantal maatregelen om het armoedecijfer op 9 procent te krijgen tegen 2020. Daarvoor zal meer nodig zijn dan enkel economische groei, aldus ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. De Wereldbank pleit er bijvoorbeeld voor die extreem armen meer directe middelen te geven.

Andere plannen zijn de verbetering van de sanitaire voorzieningen in groeiende steden, meer efficiënte waterbedeling voor landbouwprojecten en uitgebreidere gezondheidszorg voor de minstbedeelden.

Bill Gates: ‘Tegen 2035 bijna geen arme landen meer’

Bill Gates
Bill Gates© Reuters

Ook miljardair en voormalig Microsoft-topman Bill Gates, die de grootste liefdadigheidsorganisatie ter wereld heeft, benadrukt het belang van projecten die de levensverwachting van armen verhogen in de strijd tegen armoede.

Gates, aldus Huffington Post, schreef in de jaarlijkse brief van zijn organisatie (afgelopen januari) dat er tegen 2035 bijna geen arme landen meer zullen zijn. ‘Gezondheidszorg is een fenomenale investering. Als ik zie hoeveel kinderen er minder sterven dan 30 jaar geleden, en hoeveel mensen er langer en gezonder leven, dan ben ik eigenlijk nogal optimistisch over de toekomst.’

Gates: ‘Investeren in gezondheid en welzijn armen is cruciaal’

Gates haalt ook de idee onderuit dat steun aan armen hen afhankelijk maakt. Investeren in hun gezondheid en welzijn speelt een cruciale rol in het versterken van de ontwikkelingslanden, aldus de rijkste man ter wereld, die volgens Forbes over 76 miljard dollar (of zo’n 55 miljard euro) beschikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content