Werd kalief al-Baghdadi gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen?

09/11/14 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:11

Luchtaanvallen van de internationale coalitie hebben een bijeenkomst van IS-leiders nabij Mosul in het noorden van Irak geraakt, zeggen de VS. Het is niet duidelijk of IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aanwezig was.

Werd kalief al-Baghdadi gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen?

Abu Bakr al-Baghdadi in Mosul in juli 2014. © Reuters

De aanval vernietigde een konvooi met tien gewapende vrachtwagens van Islamitische Staat (IS). Belangrijke leiders van IS kwamen daarbij om het leven, zo bevestigt een woordvoerder van het Amerikaanse leger. Of de islamitische kalief, Abu Bakr al-Baghdadi, deel uitmaakte van het konvooi is niet duidelijk. Eind juni werd al-Baghdadi uitgeroepen tot kalief, de opvolger van de profeet Mohammed die wordt beschouwd als de 'emir van de moslims'.

De IS-strijders controleren grote gebieden in Irak en Syrië, maar sinds augustus wordt de druk op de terreurmilitie opgevoerd door honderden luchtaanvallen van de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten. Ook België maakt deel uit van de internationale coalitie.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde bovendien aan om zowat 1.500 soldaten extra naar Irak te sturen zonder aan gevechten deel te nemen, De in de komende maanden ontplooide troepen moeten adviseren en opleiden. Zodoende zullen er straks tot 2.900 Amerikaanse soldaten in Irak zijn.

Het Witte Huis heeft het Congres ook om 5,6 miljard dollar extra gevraagd voor de strijd tegen IS. (TE)

Lees meer over:

Onze partners