Werd hoofdverdachte groepsverkrachting India vermoord?

© Reuters

De vermoedelijke hoofdverdachte van de brutale groepsverkrachting in India die zelfmoord zou hebben gepleegd, bevond zich niet alleen in zijn cel.

Drie maanden na de moordende groepsverkrachting in India is de vermoedelijke hoofdverdachte dood in zijn gevangeniscel teruggevonden. Ram Singh heeft zich in de vroege ochtenduren met een laken in de extrabeveiligde gevangenis Tihar verhangen, zei gevangeniswoordvoerder Sunil Gupta.

De 33-jarige man zat in zijn cel met drie andere gedetineerden, die niet voor de moord op de 23-jarige studente werden aangeklaagd. Volgens Gupta zal daarom een autopsie moeten uitwijzen of er derden in het spel waren.

Complot

De dood van Singh was “een vooraf gepland complot”, zei zijn advocaat V. K. Anand. Zijn cliënt was niet depressief en had enkele dagen geleden nog met zijn familie gesproken. Nabestaanden van de dode spraken op de nieuwszender NDTV van moord.

Volgens de gevangeniswoordvoerder bevinden zich in de cel geen bewakingscamera’s, de gedetineerden worden rechtstreeks door de cipiers in het oog gehouden. De verdedigers van de aangeklaagden hadden herhaaldelijk verklaard dat hun cliënten in de gevangenis door andere ingezetenen op bevel van de politie werden gefolterd. Ze vroegen om betere veiligheidsmaatregelen en dagelijkse controle van hun gezondheid.

Ram Singh was de chauffeur van de bus, waarin op 16 december de studente werd ontvoerd, verkracht en gefolterd. De jonge vrouw bezweek twee weken later aan haar inwendige verwondingen.

Volgens de politie is de chauffeur de hoofdverdachte, die de anderen op het idee voor de misdaad had gebracht. Het proces tegen de vijf volwassen aangeklaagden loopt sinds januari, ze riskeren de doodstraf wegens moord.

90 getuigen

Momenteel loopt het geding voor de snelrechtbank, die bijna dagelijks zitting houdt. Tot nog toe werden volgens advocaat A. P. Singh 45 van de 90 getuigen gehoord. Een zesde vermoedelijke dader staat voor de jeugdrechter en riskeert maximaal drie jaar in een jeugdgevangenis.

De brutale moord had in India een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Er begon een brede maatschappelijke discussie over de veiligheid van vrouwen in het openbaar en hun rol in de Indiase samenleving.

Ook in het buitenland werd de zaak op luid protest onthaald en bleef ze wekenlang in de aandacht van pers en publiek. De Indiase regering nam een resem maatregelen zoals speciale noodnummers voor vrouwen, meer politiecontroles op straat en een centrale databank voor alle veroordeelde verkrachters. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content