'Weg naar macht ligt open voor extreemrechts en Le Pen'

08/09/14 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

'De weg naar de macht ligt open voor Marine Le Pen en extreemrechts in Frankrijk', zo waarschuwde de Franse socialistische premier Manuel Valls. 'Een zware slag voor Europa', noemde hij de 'dreiging' nog. Volgens een enquête zou Le Pen (FN) het winnen van François Hollande bij de presidentsverkiezingen in 2017.

'Weg naar macht ligt open voor extreemrechts en Le Pen'

© Reuters

Tijdens het jaarlijkse feest van l'Unità in het Italiaanse Bologna reageerde de Franse premier Manuel Valls (Parti Socialiste) op een enquête die stelde dat Marine Le Pen (FN) de huidige president François Hollande bij de presidentsverkiezingen in 2017 zou verslaan.

'Zware slag voor Europa'

'We moeten anders handelen om gehoord te worden. We weten wat de verschrikkelijke prijs van onze mislukking zal zijn. In Frankrijk ligt de weg naar de macht open voor extreemrechts en Marine Le Pen', zo riep Valls de Franse socialistische regering op om de dreiging van FN te counteren, schrijft de Franse nieuwssite Libération.

'En ik, als linkse man, zou zoiets nooit kunnen laten gebeuren. Want het zullen de zwaksten zijn die er het eerst onder zullen lijden', vervolgde de eerste minister in zijn Italiaanse discours. 'Het zal een zware slag zijn voor Europa, misschien zelfs fataal.'

Hollande niet populair

Ondertussen heeft de populariteit van Hollande een nooit gezien dieptepunt bereikt. Zijn regering wacht een vertrouwensstemming later in september.

De Franse president had groei beloofd en zou jobs creëren, maar het gaat slecht met de economie. In juli 2014 kende Frankrijk met 3.424.400 een recordaantal werkzoekenden. Hollande verving drie ministers en stelde een nieuw kabinet aan in een spoedherschikking van zijn socialistische regering.

'Bevrijding' van Calais

De tweedeling kwam ook in de noordelijke havenstad Calais aan de oppervlakte. Daar hield extreemrechts een manifestatie en eiste het de 'bevrijding' van de stad van migranten. Oproerpolitie moest de protestmars gescheiden houden van een kleinere groep linkse activisten die de rechten van de migranten verdedigden.

In Calais hopen meer dan 1.300 illegale migranten naar het Verenigd Koninkrijk aan de overkant van het Kanaal te geraken. Ze verwachten er als vluchteling beter behandeld te worden.

Het aantal agenten die de haven bewaken, werd opgedreven na twee mislukte pogingen van meer dan 200 migranten om een ferry naar Dover te bestormen. De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart dreigde ermee de haven te blokkeren als het Verenigd Koninkrijk niet snel hulp biedt bij de aanpak van het probleem.

Onze partners