Weer zwarte tiener doodgeschoten nabij Saint Louis

24/12/14 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:48

In de omgeving van de Amerikaanse stad Saint Louis is opnieuw een zwarte tiener doodgeschoten door een politieagent. Het incident gebeurde niet ver van Ferguson, waar vorige maand gewelddadige protesten uitbraken na de vrijspraak voor een politieagent die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown had doodgeschoten.

Weer zwarte tiener doodgeschoten nabij Saint Louis

© Foto Twitter @valeriehahn

In Berkeley, net als Ferguson een voorstad van St. Louis, werd dinsdagavond de 18-jarige Antonio Martin doodgeschoten aan een Mobil-benzinestation.

Volgens zijn moeder was de jongeman in het gezelschap van zijn vriendin. Die laatste weigert voorlopig om journalisten te woord te staan, melden lokale media.

Gewapend (?)

Volgens sommige berichten zou Martin ongewapend zijn geweest, maar de politie spreekt dat tegen. In een verklaring van de St. Louis County Police Department luidt het dat de agent omstreeks 23.15 uur aan het benzinestation twee mannen had opgemerkt. Toen hij hen benaderde, trok een van hen een handwapen en richtte het naar de agent. 'Vrezend voor zijn leven vuurde de agent van Berkeley meerdere keren en verwondde hij hem dodelijk. De andere man is gevlucht. Er loopt een onderzoek en het wapen van de gedode tiener is in beslag genomen'.

Op de plaats van de schietpartij verzamelden zich meteen tientallen mensen.

Protest

Het incident komt er enkele weken nadat de blanke politieagent Darren Wilson niet vervolgd werd voor het doodschieten van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown. Na die zaak brak (soms gewelddadig) protest los - ook elders in de VS - tegen politiegeweld tegen zwarte burgers en het feit dat de agenten telkens werden vrijgesproken van schuld.

Deze week werd ook in Milwaukee, in de staat Wisconsin, een blanke agent vrijgesproken voor het doodschieten van een 31-jarige zwarte man, die psychiatrisch begeleid werd.

Onze partners