Weer ontploffing op olieplatform Golf van Mexico

02/09/10 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Voor de kust van Louisiana is er donderdag een ontploffing geweest op een olieplatform. Er vielen geen doden.

In de Golf van Mexico is er donderdag opnieuw een ontploffing geweest op een olieplatform. Dertien mensen kwamen in het water terecht, maar werden gered. Er viel één gewonde.

Na de explosie brak brand uit. CNN meldde donderdagavond dat het vuur was geblust. De Amerikaanse kustwacht verklaarde eerst dat er olie was gelekt in het water, maar zei later dat daar geen bewijs voor is.

De ontploffing had plaats op zo'n 130 kilometer voor de kust van Louisiana, ten zuiden van Vermilion Bay. Ze werd door een commercieel helikopterbedrijf gemeld aan de Amerikaanse kustwacht.

De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend. Na de explosie spoedden zich verschillende helikopters, vliegtuigen en schepen naar de plaats van de explosie. Op het olieplatform, dat eigendom is van Mariner Energy, brak brand uit na de ontploffing.

'Niet in productie'

Het vuur is intussen geblust. Volgens het bedrijf werd de brand op het platform niet veroorzaakt door de explosie. Door wat wel, was donderdagavond niet bekend.

Volgens de kustwacht waren er geen zichtbare olievlekken, al werd de situatie verder onderzocht. Woordvoerder Patrick Cassidy van Mariner Energy verklaarde aan CNN dat het platform geen olie of gas produceerde op het moment van de ontploffing.

De explosie volgt bijna vijf maanden na de ontploffing die het boorplatform Deepwater Horizon van BP vernielde en voor een massale olievervuiling in de Golf van Mexico zorgde. Het ging om één van de grootste milieurampen in de Verenigde Staten ooit.

Onze partners