Weer activist ontvoerd in Oost-Congo, Bwira terecht

31/08/10 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

Balisi Kapumba, hoofd van de Congolese ngo 'Action Sociale pour la Paix et le Développement', is door gewapende mannen ontvoerd uit zijn woning.

Balisi Kapumba, het hoofd van de Congolese ngo 'Action Sociale pour la Paix et le Développement', is vrijdag door gewapende mannen ontvoerd uit zijn woning in Goma. Het is al de tweede gelijkaardige ontvoering in Noord-Kivu in minder dan een week tijd.

Dat heeft Thomas D'acquin Muiti, de interimvoorzitter van de Société Civile van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu, gezegd aan persagentschap AFP.

Volgens Muiti werden nog twee andere leden van een lokale ngo met ontvoering bedreigd in Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu. In de woning van een andere ngo-medewerker bleek zondagnacht ingebroken.

Mishandeld
Intussen is Sylvestre Bwira, de voorzitter van de Société Civile van Masisi, terecht. Hij werd vorige week dinsdag eveneens door gewapende mannen ontvoerd op de weg tussen Goma en Sake.

Volgens Muiti werd Bwira tijdens zijn ontvoering vastgebonden, geslagen en geblinddoekt en kreeg hij ook een onbekend goedje ingespoten. "Hij heeft veel gebloed en ligt momenteel in het ziekenhuis op intensieve zorgen," aldus Muiti.

Rapport
Bwira, aan wie Knack in maart nog een reportage wijdde, werd volgens Muiti herhaaldelijk met de dood bedreigd na de publicatie van een rapport waarin hij de onveiligheid in Masisi aankaartte en het parallel bestuur, geïnstalleerd door voormalige rebellen van het CNDP van Laurent Nkunda, van geweld beschuldigde.

"Iedereen die het bewuste rapport ondertekende, wordt nu bedreigd met ontvoering en leeft ondergedoken," zegt Muiti aan AFP.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners