Week zonder nieuwe ebolagevallen in Sierra Leone

17/08/15 om 18:23 - Bijgewerkt om 18:26

In Sierra Leone is er, voor het eerst sinds de ebola-uitbraak, een week voorbijgegaan zonder nieuwe ebolagevallen.

Week zonder nieuwe ebolagevallen in Sierra Leone

Ebola-screening © Reuters

Voor de eerste keer sinds de ebola-epidemie uitbrak in Sierra Leone, is er een week voorbijgegaan zonder nieuwe ebolagevallen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tijdens het hoogtepunt van de uitbraak waren er wekelijks meer dan vijfhonderd nieuwe gevallen. Toch waarschuwt de overheid om nog niet euforisch te worden. 'Dit betekent niet dat Sierra Leone plots ebolavrij is', citeert BBC Ob Sisay, de directeur van het Nationale Ebola Centrum.

Gezondheidsvoorschriften

'Mensen moeten nog steeds de gezondheidsvoorschriften toepassen. Zolang er nog patiënten met ebola zijn in ons land zijn, is er sprake van een epidemie.'Officieel wordt een land pas ebolavrij verklaard zes weken nadat de laatste patiënt negatief heeft getest op het virus.

Naast Sierra Leone kregen ook Guinee en Liberia te maken met een ebola-uitbraak. In Guinee werden afgelopen week nog drie nieuwe gevallen vastgesteld, de ziekenposten in Liberia daarentegen hebben sinds 23 juli geen nieuwe ebola-patiënten meer opgemerkt.

Jonge meisjes gedwongen in sekshandel

13.000 mensen in Sierra Leone raakten besmet met het virus sinds het begin van 2014. Sierra Leone is een van de vijf armste landen ter wereld. Volgens bevolkingscijfers van de Verenigde Naties (VN) is bijna de helft van de 6,1 miljoen inwoners jonger dan 18 jaar. Kinderen zijn er opvallend vaker het slachtoffer geworden van uitbuiting en seksueel misbruik na de uitbraak van ebola, concludeerden verschillende hulporganisaties.

Door de uitbraak konden ongeveer 1,7 miljoen kinderen niet naar school tot de schoolinrichtingen opnieuw geopend werden in april van dit jaar. Volgens de onderzoekers werden vooral jonge meisjes in de sekshandel gedwongen of ze werden verkracht. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners