Wederzijdse beschietingen tussen Israël en Gaza

23 januari: de restanten van een huis dat vorige zomer werd vernietigd in Gaza. 'Nauwelijks sprake van begin van heropbouw.' © Reuters

De Israëlische luchtmacht heeft drie ‘militaire doelwitten’ in de Gazastrook gebombardeerd. Eerder vuurden de salafisten van de Brigades van Omar raketten af op Israël. Hamas zegt Gaza te willen zuiveren van fundamentalistische soennieten.

De Israëlische luchtmacht heeft drie ‘militaire doelwitten’ in de Gazastrook gebombardeerd. Eerder waren vanuit de Palestijnse enclave twee raketten op Zuid-Israël afgevuurd. De artisanale springtuigen kwamen in open veld terecht nabij Asjkelon en Netivot. Zowel bij het Palestijnse geschut als bij de Israëlische luchtbombardementen zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Zuiveren van salafisten

De verantwoordelijkheid voor de raketbeschieting werd opgeëist door een groepering die zichzelf de Brigades van Omar noemt. In de eindeloze cirkel van represailles waren die raketten een wraakoefening voor de dood van een groepslid bij een raid door Hamas, dat in Gaza de lakens uitdeelt.

Hamas wil de enclave zuiveren van salafisten, fundamentalistische soennieten. Met de beschieting wilden de Brigades Hamas eraan herinneren dat “niet de salafisten, maar Israël de vijand van de Palestijnen” is.

Beschietingen verijdelen

Eerder hadden de Brigades van Omar in een video duidelijk gemaakt dat zij geen deel willen uitmaken van het informele bestand tussen Hamas en Israël dat vorige zomer onder Egyptische bemiddeling was bereikt. Volgens Palestijnse bronnen doet Hamas alle mogelijke inspanningen om beschietingen van Israëlisch grondgebied te verijdelen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content