‘We slaapwandelen een derde wereldoorlog in’: Günter Grass in allerlaatste interview

Günter Grass © Reuters

In zijn allerlaatste interview zei de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed, te vrezen dat de mensheid naar een nieuwe wereldoorlog aan het slaapwandelen is.

Het interview met de Spaanse krant El Pais werd volgens de redactie afgenomen in de woning van Günter Grass in de Noord-Duitse stad Lübeck op 21 maart. El Païs publiceerde het dinsdag, een dag na het overlijden van Duitslands beroemdste schrijver.

Slaapwandelen

Grass, een pacifist, uit zich in het interview pessimistisch over de toekomst. ‘Er is Oekraïne, waar de situatie niet verbetert. In Israël en Palestina wordt het erger. De catastrofe die de Amerikanen in Irak nalieten, de barbarij van de Islamitische Staat en het probleem van Syrië. Er is overal oorlog en we lopen het risico dezelfde fouten te begaan als in het verleden.’

‘Dus zonder het te beseffen kunnen we in een nieuwe wereldoorlog terechtkomen, alsof we aan het slaapwandelen zijn,’ aldus Grass.

Pessimistisch

Grass uitte in het interview ook zijn bezorgdheid over de klimaatverandering en de overbevolking. ‘Alle zaken in beschouwing nemen, doet me beseffen dat de dingen eindig zijn, dat we geen oneindige hoeveelheid tijd hebben’.

Twee jaar geleden publiceerde Knack nog een interview van de Nederlandse auteur Arnon Grunberg met Grass over de oorlog, de vrijheid van denken en atoommacht Israël. Herlees het integrale interview zoals verschenen op 6 maart 2013. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content