'We kunnen en moeten meer doen in Syrië' (Serge Brammertz)

27/12/13 om 08:11 - Bijgewerkt om 10:51

'Het is ronduit tragisch dat de internationale gemeenschap er niet in slaagt een oplossing te vinden voor een conflict dat iedere dag zo veel slachtoffers maakt.' Knack sprak met de Duitstalige Belg Serge Brammertz, openbaar aanklager van het Joegoslaviëtribunaal, die begin dit jaar genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

'We kunnen en moeten meer doen in Syrië' (Serge Brammertz)

Serge Brammertz © Lies Willaert

De Syrische burgeroorlog is ondertussen bijna drie jaar aan de gang. Hoe ziet u de situatie daar evolueren?

Brammertz: Ik heb de vergelijking met Joegoslavië al enkele keren gemaakt. In drie jaar heeft de oorlog al meer dan 120.000 slachtoffers gemaakt, en het einde is nog lang niet in zicht. Zij die later de verantwoordelijkheden zullen moeten onderzoeken, zullen dezelfde problemen hebben als wij. Niemand is momenteel systematisch bewijsmateriaal aan het verzamelen om de verantwoordelijkheid vast te leggen. Ook al is het een complex verhaal, het is ronduit tragisch dat de internationale gemeenschap er niet in slaagt een oplossing te vinden voor een conflict dat iedere dag zo veel slachtoffers maakt.

Tot 2006 werkte u nog voor het Libanontribunaal. Wordt het niet stilaan tijd voor een Syriëtribunaal?

Brammertz: Omdat het geen lidstaat van het Internationaal Strafhof is, kan alleen de VN-Veiligheidsraad Syrië doorverwijzen, en daarover bestaat vandaag geen consensus. Mijn ervaring leert me dat je de maatschappij waarin de misdrijven worden gepleegd zo veel mogelijk moet betrekken in de justitiële oplossingen. Je kunt een samenleving vandaag niet langer een oplossing opleggen. We moeten een samenwerking creëren met de nationale justitie, met internationale steun om ervoor te zorgen dat de rechtsgang onafhankelijk is en de internationale normen worden gerespecteerd.

Is dat realistisch? De Veiligheidsraad slaagt er momenteel niet eens in een politieke oplossing te formuleren.

Brammertz: De VN zijn maar zo sterk als hun lidstaten, het is geen abstracte organisatie. Dat gezegd zijnde: we kunnen en moeten meer doen in Syrië. Toen bekend werd dat chemische wapens werden ingezet, hebben we al gezien dat we voor een specifiek probleem een consensus konden vinden. We moeten dus ook een oplossing kunnen vinden om het conflict te beëindigen.

Moet er een militaire interventie komen?

Brammertz: Ik geloof niet in een gewapende oplossing. Je kunt geen eenzijdige oplossing opleggen in een land met zo veel sterke etnische groeperingen. Ik hoop dat de verantwoordelijkheid van de daders een element in de onderhandelingen wordt. Het zou onaanvaardbaar zijn dat niemand voor de gruweldaden ooit ter verantwoording wordt geroepen. Ik vrees alleen dat het zeer lang zal duren. (JZ)

Lees meer over:

Onze partners