'We hebben een grote leider verloren' - Reacties op overlijden van Thatcher

08/04/13 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

Vriend en vijand reageren op het overlijden van de voormalige Britse eerste minister Margaret Thatcher. En die reacties bestaan niet uitsluitend uit woorden van lof en dank. "Die oude heks mag de hemel niet in."

'We hebben een grote leider verloren' - Reacties op overlijden van Thatcher

© Reuters

Koningin Elizabeth II
De Britse Queen maakte bekend "met droefenis de dood van barones Thatcher te hebben vernomen." Buckingham Palace maakte bekend persoonlijk condoleances over te brengen aan de familie van Thatcher.

David Cameron - Britse premier
David Cameron, de huidige Britse premier én partijgenoot van Thatcher, stelt erg geschrokken te zijn door het nieuws. "We hebben een grote leider, een grote premier en een grote Brit verloren", dixit de Conservatief.

Barack Obama - President van de Verenigde Staten
"De wereld verliest een grote kampioen van vrijheid en Amerika verliest een echte vriend. Ze was een grote voorstander van de transatlantische alliantie en ze wist dat we met de nodige inzet de Koude Oorlog konden winnen en de belofte van vrijheid verder konden verspreiden."

Lech Walesa - Oud-president van Polen
"Margaret Thatcher heeft op haar manier bijgedragen tot de val van het communisme in Europa." Met die woorden reageerde de voormalige Poolse vakbondsman en ex-president Lech Walesa, één van de boegbeelden die bijdroeg tot het vallen van het IJzeren Gordijn, op het overlijden van The Iron Lady.

"Het is een grote persoonlijkheid die veel voor de wereld heeft gedaan, die heeft bijgedragen tot de val van het communisme in Polen en Oost-Europa en samen met Ronald Raegan, paus Johannes Paulus II en de vakbond". Als overtuigd katholiek stelde Walesa nog voor de overleden Thatcher te bidden.

Nick Clegg - Brits vice-premier
Volgens de voorman van de Liberaal-Democraten en vice-premier Nick Clegg was Thatcher "één van de bepalende figuren in de moderne Britse politiek. Welk politiek debat je ook voert, niemand kan ontkennen dat zij als premier een unieke en blijvende stempel op het land, dat zij heeft gediend, heeft gezet."

William Hague - Britse minister van Buitenlandse Zaken
De minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, maakte zijn eerbetoon bekend via TwitteR. "Zij veranderde ons land voor altijd en wij zijn haar allemaal erg veel schatplichtig".

Henry Kissinger - Amerikaanse Oud-minister van Buitenlandse Zaken
Voor Kissinger was Thatcher "een geweldige leider en een goede vriend van de VS". Volgens de BBC vond hij haar een "warme persoonlijkheid hoewel zij met hand en tand haar standpunten verdedigde".

Lord Neil Kinnock - Politiek tegenstander
Voormalig Labour-politicus Neil Kinnock stond in de jaren 80 regelmatig diametraal tegenover Thatcher en had veel commentaar op haar beleid. Ook hij betreurt het overlijden van Thatcher. "Ik erken en bewonder de grote voornaamheid van Thatcher. Zij was de eerste vrouw die aan het roer kwam te staan van een grote politieke partij en de eerste vrouwelijke premier van ons land. Daarnaast wil ik mijn steun betuigen aan haar familieleden."

Michail Gorbatsjov - Oud-Sovjet-leider
"Thatcher was een briljant person. Zij blijft in onze herinnering hangen en in de geschiedenis", stelde de voormalige leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov.

John Major - Oud-premier van Groot-Brittannië
John Major, de opvolger van Thatcher als premier van het eiland, treurt om Thatchers overlijden. "Ze was een natuurkracht en een politiek fenomeen. Haar hervormingen van de economie, de wet op de vakbonden en de herovering van de Falklandeilanden stelden haar boven de politiek en zouden niet zijn bewaarheid onder een andere politiek leider", hemelde Major haar op.

Benjamin Netanyahu - Premier van Israël
"Thatcher was een echte leider, een vrouw van principes, vastberadenheid, overtuiging en kracht, kortom een geweldige vrouw", reageerde Netanyahu aan de BBC. Hij roemde haar voor haar vriendschap met Israël en het joodse volk. "Zij inspireerde een volgende generatie politieke leiders."

Tony Blair - Oud-premier van Groot-Brittannië
De vroegere Labour-premier Tony Blair noemde Thatcher een "boven iedereen uitstekende politieke figuur. Maar weinig leiders kunnen niet alleen het politieke landschap van een land, maar dat van de hele wereld veranderen."

Ed Miliband - Partijvoorzitter Labour
Huidig Labour-leider Ed Miliband noemt Thatcher "uniek". "Terwijl de Arbeiderspartij het oneens was met veel van haar beslissingen, respecteerde onze partij haar steeds."

Labour schort overigens, tot nader order, uit respect voor Thatchers familie de campagne voor de lokale verkiezingen op.

Jose Manuel Barroso - Europees Commisievoorzitter Barroso noemt Thatcher een "grote staatsvrouw" en een "terughoudende maar geëngageerde speler" in de Europese Unie. "Ze zal herinnerd worden zowel voor haar bijdragen als haar terughoudendheid tegenover ons gemeenschappelijk Europees project", zegt Barroso. "Ze speelde een hoofdrol in het betrekken van de Centraal- en Oost-Europese landen bij de Europese familie".

"Haar erfenis gaf het Verenigd Koninkrijk zoals we het vandaag
kennen vorm. Dat is ook zo voor de bijzondere rol die het VK tot op
vandaag speelt binnen de Europese Unie", aldus Barroso.

Britse mijnwerkers
De Britse mijnwerkers gewagen van een "grote dag" naar aanleiding van het overlijden van de vroegere conservatieve premier Margaret Thatcher. Thatcher en de kompels kregen het in de jaren tachtig hevig met elkaar aan de stok omdat zij weigerde in te gaan op hun eisen.

"Voor de vakbond kon dit overlijden niet snel genoeg gebeuren en ik ben blij dat ik haar heb overleefd", zei secretaris-generaal David Hopper van de mijnwerkersvereniging van Durham die maandag zelf zeventig jaar werd."Het lijkt één van de beste verjaardagen die ik ooit had".

"Zij haatte absoluut werkende mensen en ik hou bittere herinneringen over aan wat zij deed", aldus Hopper. "Zij zette het hele land tegen ons op, en het tegen ons ontketende geweld was verschrikkelijk". Kompels suggereerden mogelijk te gaan betogen op de begrafenis.

Michael Howard - Voormalig partijleider van de Tories
"Dikwijls is gezegd dat zij een tweedracht zaaiende figuur was en op veel manieren was zij zoals ze moest zijn", tekende de BBC op uit de mond van Michael Howard die de Tories van 2003 tot 2005 leidde, "gezien de problemen waarmee het land in 1979 kampte niet met consensus worden aangepakt. Als premier diende je te beslissen wat het beste was voor het land, daarmee doorgaan en het doen".

Paddy Ashdown - Oud-politicus Liberal Democrats
"Als de definitie van politiek is, standpunten te hebben, eraan vast te houden en ze succesvol door te zetten, was zij Thatcher ongetwijfeld de geweldigste premier van onze tijd", aldus de vroegere Liberaal-Democratische leider Paddy Ashdown.

Angela Merkel - Duits bondskanselier
De christendemocratische Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde Thatcher een "buitengewone leider van onze tijd". "Zij zette een modern Groot-Brittannië op de kaart zoalse weinigen voor of na haar hebben gedaan".

François Hollande - Frans president
Hollande sprak volgens de BBC van een "geweldig" iemand die "indringend haar stempel op de geschiedenis van haar land heeft gedrukt". "Tijdens heel haar openbaar leven en met de conservatieve overtuigingen die zij helemaal omarmde, was zij bezorgd om de invloed van het Verenigd Koninkrijk en de verdediging van zijn belangen".

Dries van Agt - Oud-premier van Nederland
De Nederlandse oud-premier Dries van Agt vond Margaret Thatcher een zeer bekwame politica, die veel heeft betekend voor haar land, maar "niet iemand om van te houden". "Ik was niet in tranen door het nieuws van haar dood", zei de christendemocratische politicus. "Zij was een kordate dame, maar niet iemand met wie je makkelijk een emotionele band ontwikkelt."

Dmitri Medvedev - Russisch premier
Op zijn Facebookpagina schreef de Russische premier Dmitri Medvedev dat Thatcher een "buitengewone politica (was) die veel voor haar land heeft gedaan". "Je kan van mening verschillen over haar politieke standpunten, maar het is onmogelijk haar niet voor haar karakter en haar politieke wil te respecteren".

Mariano Rajoy - Premier van Spanje
Voor Rajoy was Thatcher "één van de leidende politici in Europa in de twintigste eeuw". Rajoy zei dat Thatcher haar land tijdens een "kantelmoment in zijn geschiedenis leidde". Haar "onvertogen inzet voor vrijheid, democratie en de rechtstaat alsmede haar reformistich denken vormen een kostbare erfenis voor de huidige Europese regeringen".

Gerry Adams - Leider Noord-Ierse partij Sinn Fein
Partijleider Gerry Adams van Sinn Fein is hard voor Thatcher. "Thatcher heeft het Ierse en het Britse volk ernstig geschaad onder haar berwind. Arbeidersgemeenschappen werden verwoest tengevolge van haar politiek. haar rol in buitenlandse zaken was onverdeeld oorlogszuchtig, of het nu in steun was voor de Chileense dictator Pinochet, haar oppositie tegen sancties voor de Apartheid in Zuid-Afrika, en haar steun voor de
Rode Khmer".

ANC - Zuid-Afrikaanse anti-apartheidspartij
De dood van Thatcher kondigt het einde van een generatie leiders aan die tijdens een zeer moeilijke periode, gekarakteriseerd door de Koude Oorlog, regeerden". De partij herinnert zich Thatcher als iemand die weigerde het ANC als vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikanen te erkennen en die de Apartheid "niet isoleerde" nadat het als een misdaad tegen de mensheid was beschreven.

Gordon Brown - Ex-premier van Groot-Brittannië "Zelfs wie het oneens was met haar, twijfelde nooit aan de kracht van haar overtuigingen en haar onwrikbaar geloof in de plaats van Groot-Brittannië in de wereld", klonk het bij de vroegere sociaaldemocratische premier Gordon Brown.

George W. Bush - Oud-president van de Verenigde Staten
De vroegere Amerikaanse president George W. Bush beschreef haar als een "inspirerende leider die op principes stond en die haar land met zelfvertrouwen en klaarheid leidde".

Joey Barton - Britse voetballer
Middenvelder Joey Barton, tegenwoordig op de loonlijst bij Olympique Marseille rouwt duidelijk niet om Thatchers heengaan. "Als ik zou zeggen 'rust in vrede Maggie', zou dat gelogen zijn. Als er een hemel bestaat, mag die oude heks er zeker niet in", schreef Barton op de sociaalnetwerksite Twitter.

"De geschiedenis is nu haar rechter. Ze zou geen staatsbegrafenis mogen krijgen, want ze werd gehaat door velen. In het zuiden van het land zijn ze aan het rouwen, maar in het noorden wordt er gefeest. Volgens mij zal er met afschuw op haar teruggeblikt worden. Wat zij de gewone werkmensen heeft aangedaan, zal nog lang na haar begrafenis blijven nazinderen."

Bill Clinton - Oud-president van de Verenigde Staten
Margaret Thatcher was een "iconische staatsvrouw" en een "onverschrokken leider", zo reageerde Clinton. "Lady Thatcher begreep dat de speciale relaties die onze twee landen al lang bijeenbrengt een onmisbare grondslag voor vrede en welvaart zijn", zo citeerde de BBC Clinton.

Helmut Kohl - Oud-bondskanselier van Duitsland
De vroegere christendemocratische Duitse bondskanselier Helmut Kohl prees de vroegere premier voor haar "liefde voor de vrijheid, haar niet te vergelijken openheid, eerlijkheid en recht door zee gaan".

Nancy Raegan - Weduwe van de voormalig Amerikaans president Ronald Raegan
Nancy Reagan dat haar man en Thatcher "politieke boezemvrienden waren, begaan om de vrijheid en vastbesloten om een einde te maken aan het communisme. Als eerste minister had Margaret de duidelijke visie en de sterke vastberadenheid om op te komen voor haar overtuigingen". (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners