Wateroverlast blijft Duitse steden bedreigen

05/06/13 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Het hoogwater zorgt nog steeds voor grote problemen in Duitsland. Het waterpeil van de Elbe blijft stijgen, waardoor de binnenstad van Dresden onder dreigt te lopen.

Vele mensen kijken met zorgen naar de Elbe. De waterstand van de stroom stijgt en stijgt. Het grootste gevaar loopt Dresden in het oosten van Duitsland. Daar moesten honderden mensen hun huizen verlaten.

In de Duitse deelstaten Beieren en Thüringen stabiliseert de toestand geleidelijk. De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner heeft de boeren in de getroffen landbouwgebieden financiële steun uit het snelhulpakket van de bondsregering toegezegd. "Dit is een enorme ramp. Als het water enkele dagen op de velden staat, is de oogst in de regel vernietigd", zei Aigner in Berlijn.

Hoogste stand Elbe in 400 jaar

"Dit is een moeilijke situatie voor de familiebedrijven", aldus Aigner die nog naar de getroffen gebieden in Saksen zal afreizen. In Dresden in Saksen klom het waterpeil op de Elbe naar 8,43 meter. In Halle in Saksen-Anhalt bereikte de Saale met 8,09 meter de hoogste stand in 400 jaar. In Dresden wordt 8,80 meter verwacht, normaal is dat rond de twee meter.

In de wijk Gohlis werden nog eens 660 mensen in veiligheid gebracht. De vloed zal daar echter de dimensie van de watersnood in 2002 niet helemaal bereiken. "We gaan van plus negen meter uit, de 9,40 meter is intussen uitgesloten", aldus het ministerie van Milieu.

Meegesleurde containers

Vanuit Tsjechië werden door de Elbe verschillende gastanks en containers naar Saksen meegesleurd. Ze zouden echter geen gevaarlijke stoffen bevatten. De containers dreven weg uit de haven van Décin in Tsjechië. Een daarvan kon al terug vastgelegd worden. De andere containers dreven kort voor de middag in de omgeving van Bad Schandau. De kop van de Elbe heeft volgens het Saksische milieuministerie het Tsjechische Usti nog niet bereikt. Maar het hoge water overstroomde toch al grote delen van de industriestad. De Elbe zal de stad met bijna 100.000 inwoners verder overstromen. Een waterpeil tussen 11,1 en 11,5 meter wordt verwacht, normaal bedraagt dat op deze plaats in het noorden van het land rond de twee meter.

In Praag begint de situatie zich geleidelijk aan te ontspannen. Het metroverkeer in het centrum blijft echter gesloten.

In Beieren in het zuiden van Duitsland stabiliseert de situatie langzaam. In Passau was er voor de meeste bewoners opnieuw drinkwater. De mensen aan de drierivierenstad hebben de voorbije dagen de ergste watersnood in meer dan 500 jaar meegemaakt. In Straubing en Deggendorf stagneerden de waterpeilen, ook al bleven ze op hoog niveau.

Merkel: 'Snelhulppakket van 100 miljoen'

De situatie langs de Donau in Oostenrijk bleef uiterst gespannen. Ook uit Thüringen trekt het water langzaam terug. De gemeenten begonnen met de opruimwerkzaamheden en stellen de schade vast. Voor een juiste balans is het nog te vroeg, zeggen de meeste steden.

Bondskanselier Angela Merkel had een snelhulppakket voor een totaal van 100 miljoen voor de watersnoodgebieden toegezegd. Hoe hoog het aandeel voor de boeren uit dat hulppakket was, is nog onduidelijk. De omvang van de schade voor de landbouw is nog niet overzienbaar, zei Aigner. De minister rekent vooral op oogstdervingen bij de teelten van asperges, aardappelen, aardbeien en maïs. Dat zal de bevoorradingen echter niet in gevaar brengen. Volgende week zullen na een ronde van staatssecretarissen concrete stappen voor de landbouwhulp aangekondigd worden. Gedacht wordt ook aan goedkope kredieten voor landbouwers en investeringen in de heropbouw van vernielde gebouwen. (Belga/AVE)

Onze partners