Waterkansje voor nieuwe Amerikaanse wapenwet

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Washington is het een cruciale week voor de strengere wapenwetten die VS-president Barack Obama wil. In de Senaat is een broos compromis in de maak over achtergrondonderzoeken voor kopers.

Dat het verbod op semiautomatische aanvalswapens en grote munitiemagazijnen die de president wil er niet komen, was al langer duidelijk. Obama heeft hij er simpelweg niet genoeg stemmen voor in het Congres.

De president bepleitte zijn zaak nogmaals in Connecticut, waar in december 20 kinderen en zes volwassenen werden doodgeschoten op de Sandy Hook-school in de gemeente Newtown. Daar gaf hij aan dat die staat, samen met New York, Colorado en Maryland, de voorbije weken strengere wapenwetten aangenomen heeft. “Nu – deze week – is het aan het Congres om hetzelfde te doen”, zei hij.

“De dag dat Newtown gebeurde was de zwaarste van mijn presidentschap, maar ik moet u zeggen: als we dit onbeantwoord laten, dan zal dat ook ene zware dag zijn voor mij”, zei Obama. “Als er ook maar één ding is dat we kunnen doe nom te voorkomen dat een vader zijn dochter moet begraven, is dat dan niet waard om voor te vechten?

Achtergrondonderzoeken

Alles draait nu om verplichte achtergrondonderzoeken voor wie een wapen wil kopen. Die moeten ervoor zorgen dat onder andere geesteszieken geen vuurwapens kunnen kopen. De dolle schutters die bloedbaden aanrichten in Amerikaanse scholen, bioscopen en winkelcentra leiden zo goed als altijd aan psychologische stoornissen.

Democraten willen dat iedereen die een wapen wil kopen aan zo’n onderzoek onderworpen zal worden. Republikeinen zien dat niet zitten. De hardliners in de partij en de achterban vrezen dat dat zal leiden tot ene nationaal register van vuurwapeneigenaars en op den duur tot de confiscatie van vuurwapens.

Volgens de Amerikaanse media zou er in de Amerikaanse Senaat nut toch een compromis in de maak zijn over de achtergrondonderzoeken. Hoofdrolspelers daarin zijn de Republikein Pat Toomey uit Pennsylvania en Joe Manchin uit West Virginia. Zij werken aan een deal die ervoor zou zorgen dat er alleen in bepaalde gevallen – bijvoorbeeld voor wapens die overgedragen worden door familieleden onder elkaar – geen achtergrondonderzoek verplicht zou zijn.

Politieke stunts

Feit is: zelfs als die deal er komt, staat lang niet vast dat de uitbreiding van de achtergrondonderzoeken er komt. Volgens de peilingen is negentig procent van de Amerikaanse bevolking door voorstander van, maar veertien Republikeinen nemen zich voor om de zaak te blokkeren middels een filibuster in de Senaat. Onder hen: fractieleider Mitch McConnell en de potentiële presidentskandidaten Marco Rubio en Rand Paul.

“Sommigen in Washington spelen nu al met het idee dat ze politieke stunts zullen gebruiken om stemmingen over deze zaken te voorkomen”, zei Obama. “Denk daar maar eens over. Ze zeggen niet alleen dat ze tegen ideeën zullen stemmen die door haast alle Amerikanen gesteund worden. Ze zeggen dat ze alles zullen doen wat ze kunnen om ervoor te zorgen dat daar niet eens over gestemd kan worden. Ze zeggen dat uw mening er niet toe doet.”

Ook Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, maakte zich kwaad. “Het minste dat de Republikeinen de ouders van de twintig baby’s die vermoord werden in Sandy Hook verschuldigd zijn, is een debat over de vraag of strengere wetten hun kleine jongens en meisjes hadden kunnen redden”, zei hij.

Huis van Afgevaardigden

Een aantal van die ouders vlogen met Ovam mee terug naar Washington, waar ze politici persoonlijk voor hun zaak zullen proberen te winnen. De achtergrondonderzoeken zijn het absolute minimum voor voorstanders van strengere wapenwetten. Maar zelfs als de wetgeving door de Senaat komt, is er maar een wapenkansje dat ze ooit van kracht wordt.

Na de Senaat moet de wettekst naar het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en wordt hun fractie beheerst door ideologisch hardleerse Tea Party-sympathisanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content