Bart Staes (Groen)
Bart Staes (Groen)
Europees parlementslid voor Groen
Opinie

19/02/14 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

Water is van mensen, niet van multinationals

De organisatoren van het burgerinitiatief Right2Water schaarden bijna 1,7 miljoen burgers achter hun eis dat het recht op water en sanitaire voorzieningen in Europese wetgeving gegarandeerd moet worden. Ook Groen steunt het initiatief.

Niet alles is kommer en kwel als het over Europa gaat. Om te tonen dat het Europees Parlement echt het democratisch deficit van de EU wil dichtrijden, organiseerde het een fel bijgewoonde en zeer gesmaakte hoorzitting met de initiatiefnemers van het allereerste succesvolle burgerinitiatief. Meer dan 1,9 miljoen Europeanen steunden het "Right2Water"-initiatief. De Europese Commissie zit hiermee serieus gewrongen, want ze moet nu met een officiële reactie komen.

De initiatiefnemers en de 1,9 miljoen burgers protesteren met hun actie onder meer tegen de toenemende druk die de Trojka legt op crisislanden als Portugal en Griekenland om hun watervoorziening te privatiseren. De Europese Commissie, die samen met het IMF en het ECB zetelt in die Trojka, schendt daarmee niet alleen de Europese Verdragen, waarin duidelijk staat dat watervoorziening een bevoegdheid van de lidstaten is, maar ze brengt zo ook de watervoorziening van duizenden gezinnen in gevaar.

De prijzen van water zijn fors gestegen. Gezinnen worden schaamteloos van het netwerk afgesloten als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Daar komt bovenop dat miljoenen Grieken geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Het zijn stuk voor stuk de gevolgen van een draconisch, orthodox-liberaal besparingsbeleid. Het drijft de gewone Griek in de armen van extremisten allerhande en maakt van hen geharnaste eurosceptici.

We steunden het burgerinitiatief "Right2Water" van bij de start. Gisteren waren we dan ook aandachtige aanwezigen om onze steun aan de initiatiefnemers te betuigen. De stampvolle zaal luisterde aandachtig naar de sterke argumenten van de initiatiefnemers. Er hing een sterke en positieve energie in de ruimte!

Delen

Water is van mensen, niet van multinationals

Bart Staes

Toch bleven de woordvoerder van de Europese Commissie en een beperkt aantal Europarlementariërs onderstrepen dat het een "controversiële" discussie is. Wij vragen ons af wat ze hier eigenlijk mee bedoelen? De Verenigde Naties hebben het recht op drinkbaar water en proper sanitair immers al in 2010 tot een universeel mensenrecht uitgeroepen met 122 stemmen voor en niemand tegen. De VN gaven met deze verklaring een duidelijk signaal dat staten zich moeten inzetten om dit recht voor iedereen actief te garanderen. Daarbovenop stemde ook het Europees parlement drie ondersteunende resoluties.

Samen met heel wat NGO's eisen we als Groenen dat de Europese Commissie het recht op toegang tot water garandeert en respecteert. Onder meer in 2012 richtten we een open brief naar Olli Rehn, de eurocommissaris voor Financiële en Monetaire zaken Olli Rehn. Volledige stilte op dat front. We moesten ermee dreigen dat we naar De Europese Ombudsman zouden stappen en dan kwam na vier maanden lang wachten een even kort als weerzinwekkend antwoord. De Commissie stelde dat privatisering van watervoorziening noodzakelijk was om de schuldenberg af te bouwen en dat ze haar beleid - dat dus in strijd is met de Europese Verdragen - zou verder zetten

Het is deze Olli Rehn die tijdens de campagne samen met Guy Verhofstadt de voorzetting van de neoliberale Europese heilsleer mag uitdragen; Het is dezelfde Rehn die op het verkiezingscongres van de liberalen zei: "We all know how important a strong liberal presence, a strong liberal influence is, on the decision making of the European Union."

Dat hebben gemerkt inderdaad. Geen wonder dat Verhofstadt nu openlijk zegt - zoals onlangs nog in Knack - dat hij veel deelt met de eurosceptici: hij heeft ze met zijn politieke familie mee gebaard en de wind in de zeilen gegeven..

De Europese Groenen, hebben direct na het beschamende antwoord van Rehn de Europese Commissie verder onder druk gezet, ondermeer via bijkomende parlementaire vragen

Dit burgerinitiatief zorgt voor extra druk op de Commissie. Die moet nu maar eindelijk eens uit haar ivoren toren komen. Bijna 2 miljoen burgers hebben zich meer dan ooit betrokken getoond bij een Europees thema en verwachten nu dat de Commissie een duidelijke positie inneemt. Kiest ze ervoor het euroscepticisme aan te wakkeren en haar burgers de rug toe te keren, of is ze eindelijk bereid los te komen van een door ideologie gestuurd beleid en rekening te houden met de realiteit en de behoeften van de Europese burgers?

Het is zo klaar als kristalhelder water. Dit is een van de fundamentele vragen van de komende verkiezingen: kiezen de Europese instellingen, gedomineerd als ze al jaren worden door de drie grote politieke families (de christendemocratische EVP, de liberale ALDE en de sociaaldemocratische S&D) nu eindelijk consequent de kant van burgers, van ecologische waarden, in plaats van voor de machtige bedrijfslobbies? Geven we Europa terug aan de burgers?

We beschouwen dit moment als een lakmoesproef, waarop de Europese instellingen de kans krijgen te bewijzen dat ze echt iets willen doen aan het democratisch deficit.

Bart Staes, Europees parlementslid Groen

Dirk Holemans, hoofdredacteur Oikos

Lees meer over:

Onze partners