Live Wat u vannacht gemist heeft: Wankel bestand in Kiev, maar Oekraïne blijft op rand van afgrond

19/02/14 om 09:05 - Bijgewerkt op 20/02/14 om 06:06

In Oekraïne is er een bestand bereikt tussen oppositie en regering, maar de manifestaties gaan door en in de hoofdstad Kiev is de spanning te snijden. Rellen daar kostten tot nog toe 26 doden. Volg live de nieuwste ontwikkelingen.

Wat u vannacht gemist heeft: Wankel bestand in Kiev, maar Oekraïne blijft op rand van afgrond

© Reuters

 • Tom Vandyck

  Hoe gaat dit verder?

  Na de dodelijke clashes van dinsdagnacht hebben de Oekraïense ordetroepen niet meer dan een klein hoekje van het Onafhankelijkheidsplein heroverd. Het bestand tussen de oppositie en de regering lijkt grootschalige gevechten voorlopig te hebben vermeden, al is de spanning in Kiev te snijden.

  Voor president Viktor Janoekovitsj is er van aftreden echter geen sprake en voor de oppositie is dat een voorwaarde om de wapens - lees: Molotov-cocktails, vuurpijlen en honkbalknuppels - neer te leggen. De oppositieleiders hebben hun achterban dan weer niet of nauwelijks in de hand. Ondanks het bestand blijft er in Kiev relatief kleinschalig geweld woeden.

  Ondertussen zijn er aanwijzingen dat het land verder in twee splijt. In het pro-Europese westen van het land, waar de bevolking achter de oppositie staat, zijn overheidsgebouwen, politiebureaus en legerbases en munitiedepots bezet en geplunderd. Volgens de Oekraïense binnenlandse veiligheidsdienst zijn meer dan 1500 wapens en 100.000 kogels gestolen.

  In het oosten van het land, dat niet alleen geografisch, maar ook mentaal dichter bij Rusland aanleunt en waar veelal Russisch gesproken wordt, blijft de regering dan weer steun genieten. Lokale autoriteiten daar eisen dat de regering hard optreedt tegen de manifestanten.

  Het woord 'burgeroorlog' is de laatste dagen veelvuldig gevallen. In ieder geval zijn de ingrediënten daarvoor aanwezig.

  Buitenlandse mogendheden hebben ondertussen weinig middelen om de zaak te beïnvloeden. De EU en de VS dreigen met sancties. Rusland veroordeelt de oppositie. Wat ze in dit kruitvat allemaal vermogen, is niet duidelijk. Veelzeggend: de New York Times meldt dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen tevergeefs hebben geprobeerd om hoge officieren van het Oekraïense leger per telefoon te bereiken. "Niemand neemt op."

 • Tom Vandyck

  Onafhankelijkheidsplein nog steeds onrustig

  Een livestream vanop het Onafhankelijkheidsplein in Kiev laat voorlopig een ongewijzigd beeld zien. Grootschalige clashes blijven uit, maar de 'ring van vuur' blijft branden en zo nu en dan vliegen en Molotov-cocktails over de barricades.

 • Tom Vandyck

  Projectielen heen en weer

  CNN meldt dat er ondanks het bestand toch weer met dingen heen en weer gegooid wordt. De betogers gooien Molotov-cocktails en vuurpijlen, de politie 'flashbangs' (granaten die vooral veel herrie maken en mensen desoriënteren). Tot dodelijk confrontaties zoals dinsdagnacht komt het tot ander order echter niet. In vergelijking daarmee is dit een relkatief 'rustige' nacht.

 • Tom Vandyck

  NAVO dreigt samenwerking met Oekraïne te herzien

 • Tom Vandyck

  Gespannen rust op Onafhankelijkheidsplein

  Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev blijft nieuw geweld voorlopig uit. De demonstranten zijn nog steeds op het plein. Rondom hun stellingen hebben ze nogmaals een 'ring van vuur' aangelegd om de politie op afstand te houden. Rechstreekse beelden uit Kiev laten echter zien dat nieuwe charges van de politie voorlopig uitblijven en dat de betogers de ordetroepen tot nader order niet bekogelen met Molotov-cocktails of beschieten met vuurpijlen.

 • Tom Vandyck

  Succes staakt-het-vuren onzeker

  Hoeveel kans het in Kiev bereikte Staakt-het-vuren heeft, is onduidelijk. Voorlopig is nog onduidelijk of radicale groeperingen zich aan de wapenstilstand zullen houden. Volgens waarnemers hebben oppositieleiders Jazenjoek en Klitschko geen volledige controle over die groeperingen.

  Op het Onafhankelijkheidsplein zijn woensdagavond opnieuw duizenden demonstranten bijeen. Een ring van brandende barricades moet ervoor zorgen dat de ordediensten het plein niet kunnen vrijmaken.

  "Het belangrijkst vandaag is dat het bloedvergieten, dat door de regering uitgelokt werd, stopt", zei Klitschko na afloop van de ontmoeting met Janoekovitsj. De volgende onderhandelingsronde zal donderdag plaatsvinden.

 • Tom Vandyck

  Oppositie en president komen wapenstilstand overeen

  Na bloedige straatgevechten in Kiev heeft de Oekraïense president Janoekovitsj volgens de oppositie ingestemd met een wapenstilstand. Dat hebben de leiders van de oppositie Arseni Jazenjoek en Vitali Klitschko gezegd na een ontmoeting met de president. Een geplande aanval van veiligheidstroepen op het Onafhankelijkheidsplein is afgewend, luidt het. (Belga)

 • Tom Vandyck

  Obama waarschuwt Oekraïense regering

  Vanuit Mexico, waar hij op bezoek is, heeft de Amerikaanse president Barack Obama zich scherp uitgesproken over de situatie in Oekraïne. "We houden de situatie nauwgezet in de gaten en we verwachten dat de Oekraïense regering zelfbeheersing aan de dag legt en zich onthoudt van geweld tegen vreedzame manifestanten", zei Obama. "Als men over die lijn stapt, zullen daar consequenties aan verbonden zijn. Dat houdt ook in dat het leger zich niet mengt in een situatie die kan opgelost worden door burgers."

  Obama, geciteerd door The New York Times, stelde dat ook de betogers van het gebruik van geweld moeten afzien. "Maar we houden vooral de Oekraïense regering er verantwoordelijk voor dat ze op de gepaste wijze omgaat met vreedzame demonstranten."

  Dat Obama van zich laat horen, is het signaal dat het alarmpeil over Oekraïne in Washington een graadje gestegen is. Tot nog toe waren vooral vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry te horen.

  Obama zei het zelf niet met zoveel woorden, maar zijn vice-nationale veiligheidadviseur Ben Rhodes gaf aan dat sancties een optie zijn voor de VS. "We hebben duidelijk gemaakt dat we zouden overwegen om actie te ondernemen tegen individuen die zich in Oekraïne schuldig maken aan geweld", zei hij aan de New York Times. "Daar hebben we de instrumenten voor, inclusief sancties."

 • Janoekovitsj ontslaat stafchef

  Middenin het bloedige protest in Oekraïne heeft president Viktor Janoekovitsj zijn stafchef vervangen. Het staatshoofd benoemde per decreet het hoofd van de marine, Joeri Iljin, als opvolger van Vladimir Samany, die nu vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad is. Het is niet duidelijk of de personeelswissel te maken heeft met de straatgevechten in Kiev.

 • Peeters zet alle wapenexport uit Vlaanderen 'on hold'

  Vlaams minister-president Kris Peeters heesft beslist om de export van wapens vanuit Vlaanderen naar Oekraïne "on hold" te plaatsen. Alle exportaanvragen die worden voorgelegd, zal hij negatief beoordelen.

 • Buitenlandse Zaken raadt Belgen aan waakzaam te zijn

  De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt landgenoten in Oekraïne aan om bijzonder waakzaam te zijn en de plaatsen te mijden waar betogingen plaatsvinden. "De betogingen, die reeds gedurende verschillende weken plaatsvinden in Kiev en verscheidene andere steden in Oekraïne, worden grimmiger", aldus Buitenlandse Zaken. In Oekraïne wonen momenteel 103 Belgen, onder wie 40 minderjarigen, aldus woordvoerder Hendrik Van de Velde. Een veertigtal onder hen woont in Kiev.

 • 'Dit geweld kan niet in de 21ste eeuw'

  Het Witte Huis heeft het geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev "totaal schandalig" genoemd en heeft opnieuw een oproep tot president Viktor Janoekovitsj gedaan om de situatie te kalmeren. Op een persconferentie in Air Force One zei Ben Rhodes, een nauwe adviseur van president Barack Obama "dat dit geweld niet kan in de 21ste eeuw".

 • Kevin Van der Auwera

  Beurs onderuit, rente piekt

  De aandelenbeurs in Kiev is onderuit gegaan. Het is de tweede verliesdag voor de beursindex, tot -4,2 procent. De onrust deed ook de rente op staatspapier pieken. De hryvnia, de Oekraïense munt, werd daarentegen ruim 1 procent minder waard ten opzichte van de dollar.

 • Kevin Van der Auwera

  'Vele gewonden verloren hun ogen'

 • Kevin Van der Auwera

  Bevestigd: D. Kiev - Valencia wordt in Cyprus gespeeld

  De UEFA bevestigt dat wegens de onrust in Oekraïne de Europa League-wedstrijd van donderdag tussen Dinamo Kiev en het Spaanse Valencia in de Cypriotische hoofdstad Nicosia zal worden gespeeld. Over de duels tussen Dnjepr Dnjepropetrovsk en het Engelse Tottenham Hotspur en tussen Tshernomorez Odessa en het Franse Lyon bestaat nog geen duidelijkheid.

 • Kevin Van der Auwera

  Zweden: 'Janoekovitsj heeft bloed aan zijn handen'

  Vanuit verschillende Europese landen blijven er geschokte reacties komen op het geweld in Oekraïne. De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat via haar woordvoerster weten "diep bedroefd" te zijn en hint naar mogelijke sancties tegen Kiev. De Zweedse minister Carl Bildt zegt dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj 'bloed aan zijn handen heeft.'

 • Kevin Van der Auwera

  Gefotoshopte Janoekovitsj circuleert onder Oekraïense bloggers

  Op de sociale media circuleert een gefotoshopt beeld van president Viktor Janoekovitsj met bloed rond zijn mond...

  Viktor Janoekovitsj, bewerkt met Photoshop

  Viktor Janoekovitsj, bewerkt met Photoshop © GF

 • Kevin Van der Auwera

  'Politie plant nieuwe aanval op Onafhankelijkheidsplein'

  Na enkele uren van relatieve rust wordt het weer onrustig op en rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, zo meldt persbureau AP. Honderden politiemannen hebben zich rond het plein gestationeerd en zetten waterkanonnen in om de betogers uiteen te ruimen. Reporter Max Seddon tweet dat de oppositie weet heeft van een nieuwe grote politieaanval op het plein die op stapel staat

 • Kevin Van der Auwera

  Poolse minister gaat voor EU naar Kiev

  Pools minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski trekt op vraag van Europees topdiplomate Catherine Ashton naar Kiev. Als groot buurland zou Polen een rol kunnen spelen om de situatie te helpen keren. De naam van Sikorski circuleert trouwens ook als mogelijk opvolger van Ashton aan het hoofd van de Europese diplomatieke dienst.

  Ashton en Sikorski

  Ashton en Sikorski © AFP

Onze partners