Wat u nog niet wist over de paus (6) - Benedictus is een voorvechter van orgaandonatie

26/02/13 om 20:32 - Bijgewerkt om 20:32

In zijn tijd als kardinaal zat zijn donorkaart immer in zijn soutane. En als paus bleef hij benadrukken hoe belangrijk orgaandonatie wel is.

Wat u nog niet wist over de paus (6) - Benedictus is een voorvechter van orgaandonatie

© Belga / Reuters

Benedictus XVI steekt het niet onder stoelen of banken: hij is een hevig voorstander van orgaandonaties. Tijdens zijn kardinaalschap droeg de man immer en altijd zijn donorkaart op zak. "Iemand een orgaan schenken is een daad van zuivere liefde", sprak hij ooit over zijn inzet voor die zaak.

Verboden te snijden in een heilig lichaamAl blijft het de vraag of Benedictus' lever of nieren ooit hergebruikt zullen worden door iemand anders. Tijdens zijn tijd als paus heeft hij die donorkaart veilig moeten opbergen. Orgaandonatie werd door het Vaticaan niet toegestaan. Het lichaam van een overleden kerkvorst wordt eigendom van het Vaticaan. En daar mag niet in gesneden worden.

Of Joseph Ratzinger zich op 28 februari, 8 uur 's avonds, opnieuw zal inschrijven in databanken voor orgaandonoren is nog onduidelijk. Mogelijk wil het Vaticaan na zijn overlijden nog steeds aanspraak maken op zijn lichaam. (EA)

Onze partners