Wat u nog niet wist over de paus (4) - De paus houdt van katten

26/02/13 om 20:05 - Bijgewerkt om 20:05

In de tweedeling van deze wereld tussen katten- en hondenmensen behoort de paus overduidelijk tot dat eerste kamp. Rosse kater Chico is zijn beste maatje.

Het staat buiten kijf: de paus is een kattenmens. Zijne excellentie heeft een huiskat. De rosse kater Chico woont in het huis van de paus in Tübingen, Duitsland. Sinds het pausschap van Benedictus zorgt een huishoudster van de residentie in Duitsland voor werelds gezegendste kat.

Chico is, behalve heilig huisdier, ook hoofdrolspeler in een kinderboek. In het werk 'Joseph en Chico: het leven van Benedictus XVI verteld door een kat' is het de roodharige kater die kinderen gidst door het leven van de kerkvorst. En Chico doet het bovendien niet slecht op de boekenmarkt. Het werk is al vertaald in tien talen en gaat vlotjes over de toonbank.

Poezelige hoedjes

Of Benedictus ook vierpotigen heeft rondlopen in zijn pauselijke vertrekken, is onduidelijk. Sommige bronnen spreken over een geadopteerde Romeinse straatkat die nu een luxenleventje leidt in de pauselijke appartementen. Anderen menen bij hoog en bij laag dat katten in het Vaticaan ten strengste verboden zijn, omwille van veiligheidsredenen. Op concrete vragen over katten in het Vaticaan, wil de woordvoerder van de Heilige Stoel nooit verder in detail gaan.

En oh ja. Een van de best verkopende toeristensouvenirs in Vaticaanstad: een kardinalenhoedje op kattenformaat. Niet gelogen. (EA)

Onze partners