Wat u nog niet wist over de paus (11) - Benedictus heeft 35 gram goud aan zijn vingers

26/02/13 om 20:58 - Bijgewerkt om 20:58

Puur goud en al gekust door tientallen wereldleiders. Benedictus en zijn vissersring zijn sinds zijn verkiezing als paus onafscheidelijk.

Wat u nog niet wist over de paus (11) - Benedictus heeft 35 gram goud aan zijn vingers

© Belga / Reuters

De Romeinse ambachtsman Claudio Franchi smeedde in 2005 de vissersring van paus Benedictus XVI. De paus was de eerste die opnieuw een vissersring droeg sinds de 19e eeuw. Vroeger werd de ring gebruikt als stempel. Hij werd in de hete wax gedrukt om een brief te verzegelen. Als een paus overleed, werd de ring vernietigd of beschadigd zodat niemand nog brieven kon verzegelen in naam van de paus.

Vandaag blijven er slechts een handvol pauselijke ringen over. In het museum van Vaticaanstad staat slechts één ring tentoongesteld. Dat is die van paus Clement VII wie verkozen werd in 1378. Franchi hoopt nu dat de collectie wordt aangevuld door de ring van Benedictus. "Het juweel is te mooi en heeft een te grote symbolische waarde om zomaar vernietigd te worden."

Menig maal gekustDe naam vissersring verwijst naar de apostel Petrus die visser van beroep was. De ring zelf heeft een ovale vorm en geeft het bekende Sint-Pietersplein in Vaticaanstad weer. Hij bestaat voor 35 gram uit goud. En niet te vergeten: de ring werd al gekust door verschillende wereldleiders. (IVD)

Onze partners