Wat met Rusland? Binnen team-Trump zijn de meningen verdeeld

Nikki Haley, VN-ambassadrice © REUTERS

Nikki Haley, door Trump naar voren geschoven als nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur, is kritisch voor Rusland en wil de Amerikaanse sancties in stand houden. Binnen het kabinet van Trump en de Republikeinse partij vindt Haley zowel mede- als tegenstanders.

De beoogde Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, wil dat sancties tegen Rusland in stand blijven. Dat zei ze volgens persagentschap IPS gisteren tijdens een Senaatszitting. Ze wijkt daarmee af van de visie van Donald Trump, die haar voordroeg voor de benoeming bij de VN.

Rusland laat ‘zijn spierballen’ zien, verklaarde Haley tegenover de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen. De VS moeten zich volgens haar daartegenover krachtig blijven opstellen. ‘Ze moeten weten dat wij niet goedkeuren wat in Oekraïne en de Krim gebeurd is, en wat in Syrië gebeurt. Maar we gaan ook duidelijk maken dat we hulp nodig hebben bij de strijd tegen IS.’

Ook de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, wees er in haar laatste grote toespraak ook op dat de VS graag problemen willen oplossen in samenspraak met Rusland. Power uitte toen ook haar zorgen over de ‘agressieve en ontwrichtende acties’ van Rusland op de Krim en in Syrië.

‘Het gedrag van Rusland draagt niet bij aan een nieuwe wereldorde. Het breekt de bestaande af. Daar moeten we tegen strijden. De krachten van het fascisme en communisme zijn verslagen, we hebben nu te maken met de krachten van autoritarisme en nihilisme’, zei ze.

‘Wait and see’

Het zijn niet de enige geluiden die aangeven dat niet alle Republikeinen Rusland even positief gezind zijn als Trump, die in zijn eerste persconferentie als president-elect zei dat hij een goede band met Poetin ‘eerder als een voordeel dan als een nadeel zag’.

Bij de senatoren die een wet ondersteunen om extra sancties aan Rusland op te leggen, zitten vijf invloedrijke Republikeinen, onder wie Marco Rubio en John McCain. Ook Mike Pompeo, door Trump benoemd als nieuw hoofd van de CIA, staat bekend om zijn kritische houding tegenover Rusland. Pompeo zei in oktober 2015 onder andere dat Poetin ‘erop gebrand is om de geopolitieke toekomst te veranderen’.

Andere Republikeinen uit Trumps kabinet zijn dan weer niet van plan om de sancties tegen Rusland zonder voorbehoud te laten staan. Reince Priebus, die Trumps kabinetschef zal worden, zei in een Amerikaanse talkshow dat hij de regering niet wil dwingen om de maatregelen te behouden. ‘Wait and see’, klonk het.

Rex Tillerson, aankomend minister van Buitenlandse Zaken, zit in hetzelfde kamp als Priebus. Als CEO van Exxon Mobil werkte hij jaren samen met de Russische regering. Hij kreeg de Russische Orde van de Vriendschap uit handen van Vladimir Poetin in 2013, schrijft Business Insider.

De Republikeinse kiezers zelf zijn steeds meer voor Rusland gewonnen, stelt Politico vast. De politieke nieuwssite schrijft dat de mensen die voor de Republikeinen stemmen, steeds positiever tegenover Poetin staan en baseert zich daarvoor onder andere op een onderzoek van The Economist en YouGov, dat dateert van december 2016. Daaruit blijkt dat 35% van de Republikeinse kiezers positief staat tegenover Poetin, terwijl dat in juli nog 26% was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content