Wat maakt orkaan Matthew zo 'extreem gevaarlijk'? (video)

05/10/16 om 08:54 - Bijgewerkt om 11:09

De orkaan Matthew trekt een spoor van vernieling door de Caraïben en raast verder richting de zuidkust van de Verenigde Staten. De hevigste storm sinds orkaan Felix in 2007 veroorzaakt in het straatarme Haïti een nieuwe humanitaire crisis, na de verwoestende aardbeving van 2010.

Wat maakt orkaan Matthew zo 'extreem gevaarlijk'? (video)

Haïti © Belga Image

Hoewel Matthew 'slechts' als een orkaan van categorie 4 van 5 op de schaal van Saffir-Simpson wordt geclassificeerd, geldt hij als 'extreem gevaarlijk'. Dat komt onder meer omdat hij heel langzaam beweegt, aan een tempo van amper 10 tot 15 km/u.

'Dat is dus niet eventjes een stortvlaag, maar dagen aan een stuk stortregen,' zei weervrouw en orkaanexpert Jill Peeters in het VTM-nieuws. 'Opgeteld valt er evenveel regen als bij ons op een heel jaar tijd'. De storm brengt ook windsnelheden tot 230 kilometer per uur en vloedgolven tot drie meter hoog met zich mee.Dood en vernieling

Vooral in Haïti, een van de armste landen ter wereld, heeft Matthew hard toegeslagen. Het zuiden van het land is volledig afgesloten nadat de brug die het verbindt met de hoofdstad Port-au-Prince is ingestort. Les Cayes, een stad in het zuiden van 70.000 inwoners, is volgens de burgemeester compleet overstroomd.

De Verenigde Naties spreken van de 'grootste humanitaire gebeurtenis' in Haïti sinds de verwoestende aardbeving die in 2010 aan meer dan 200.000 mensen het leven kostte. Volgens VN-gezant Mourad Wahba kampen de overbevolkte ziekenhuizen met een tekort aan proper water en zijn vier miljoen kinderen bedreigd door ziekte.

Een BBC-reporter ter plaatse noemt de omstandigheden 'afschuwelijk'. 'Wie buiten komt, is binnen enkele seconden helemaal doorweekt'.

Wat maakt orkaan Matthew zo 'extreem gevaarlijk'? (video)

© Belga Image

Volgens de eerste berichten is er sprake van drie doden op Haïti, maar dat aantal zal naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen.Ook in buurland de Dominicaanse Republiek kwamen volgens de eerste berichten vier mensen om het leven en zijn een tweehonderdtal woningen beschadigd. Honderden mensen zijn geëvacueerd, 31 dorpen zijn volledig afgesneden van de buitenwereld.

Noodtoestand

De volgende landen op het destructieve pad van Matthew zijn Cuba en de Bahama's. Rond 23.00 uur Belgische tijd bevond Matthew zich op 105 kilometer van Guantanamo.

Het Cubaanse meteorologisch centrum voorspelt hevige regenval, zware rukwinden en hoge golven, die kunnen leiden tot overstromingen. De autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan 300.000 mensen geëvacueerd, voornamelijk in de vier oostelijke provincies waar de noodtoestand is uitgeroepen.

Cuba zet zich schrap voor Matthew

Cuba zet zich schrap voor Matthew © Belga Image

Matthew is de twaalfde zware orkaan die Cuba treft sinds het begin van de jaren 2000. In 2012 kwamen er door orkaan Sandy 12 mensen om, vooral door ingestorte gebouwen, in 2005 vielen door Dennis 16 doden.

Verwacht wordt dat Matthew in het weekend aan land gaat in de Verenigde Staten. In Florida, South Carolina en in delen van North Carolina en Georgia, op de zuidoostkust van de Verenigde Staten, werd de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama heeft een bijeenkomst in Florida uitgesteld door de orkaan. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners