Wat de nieuwe editie van IS-magazine ons leert

20/01/16 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Dinsdag kwam de nieuwe editie van de Engelstalige IS-glossy 'Dabiq' uit. En wat blijkt: de twee nog onbekende zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs zijn Irakezen. Over Salah Abdeslam wordt met geen woord gerept.

Wat de nieuwe editie van IS-magazine ons leert

© /

In de 13e editie van haar propagandatijdschrijft eert Islamtische Staat (IS) 'de helden van de aanslagen van Parijs van 13/11'. Twee van de daders blijken Irakezen te zijn, zo blijkt. Het gaat om de twee mannen die in de vluchtelingenstroom met een vals Syrisch paspoort naar Europa waren gekomen en zichzelf opbliezen bij het Stade de France.

IS publiceert in zijn tijdschrift de portretten van de negen mannen met als bijschrift 'Laat Parijs een les zijn.' Vooral Abdelhamid Abaaoud wordt groot afgebeeld. Salah Abdeslam is nergens te bespeuren en lijkt 'persona non grata' te zijn, zijn broer Brahim wordt wel afgebeeld. Verschillende dragen het pseudoniem "al-Belgiki" (de Belg) of "al-Faransi" (de Fransman), terwijl twee "al-Iraki" (de Irakees) genoemd worden.

Drie mannen bliezen zichzelf op 13 november op bij het voetbalstadion in de buurt van Parijs. Twee van hen droegen valse Syrische paspoorten bij zich en konden, ook na een oproep tot getuigen, nog niet worden geïdentificeerd.

Zelfmoordkoppel

Ook het koppel dat op 2 december 14 doden maakte in San Bernardino in de Verenigde Staten door een zelfmoordaanval krijgt heel wat lof in het blad. IS roept andere koppels op om ook dergelijke aanslagen te plegen. IS bevestigt echter niet dat de aanval in San Bernardino door de terreurorganisatie geregisseerd was.

Nog op de succeslijst is de aanslag in de Indonesische hoofdstad Jakarta, maar over de val van de stad Ramadi vorig jaar in december blijft het stil.

Dabiq wijdt ook twee pagina's aan Mohammed Emwazi, beter bekend als "Jihadi John". De terreurorganisatie bevestigt de dood van de 27-jarige Brit tijdens een luchtaanval in Syrië in november. Het Amerikaanse leger had in november ook al aangekondigd dat ze bij een luchtaanval Jihadi John waarschijnlijk gedood hadden. Deze Britse beul was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. (TE)

Onze partners