‘Wat bezielt België om jaar na jaar tegen verbod op kernwapens te stemmen’

© Reuters

De Vredesbeweging probeert de druk op België op te voeren om ‘eindelijk’ steun te geven aan een VN-resolutie die oproept tot de start van onderhandelingen over een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt.

De algemene vergadering van de VN buigt zich binnenkort opnieuw over een Nieuw-Zeelandse resolutie om onderhandelingen te starten over een kernwapenverdrag, naar analogie met bestaande verdragen die chemische en biologische wapens verbieden.

Ons land weigerde daar in het verleden steeds mee in te stemmen, hekelen Vrede vzw, Pax Christi, Vredesactie en CNAPD. “Een houding waar België al in volhardt sinds 2007, toen de resolutie voor het eerst werd neergelegd.” Ook nu twijfelt ons land nog tussen een onthouding en een tegenstem.

Nochtans is een overgrote meerderheid van 151 landen – goed voor ruim tachtig procent van de wereldbevolking – gewonnen voor het voorstel, aldus de Vredesbeweging. “Ons land behoort tot het elk jaar verder afbrokkelende kamp van nog slechts 22 landen – waaronder Israël, Rusland, Monaco en Palau – die tegen de resolutie stemmen.”

Onbegrijpelijk, vindt de beweging. “Wat bezielt België om jaar na jaar tegen een dergelijk voorstel te stemmen? Een internationaal verdrag dat het meest destructieve wapen ter wereld moet verbieden, hoe kunnen we daar tegen zijn?”

‘Afschrikkingswapen bij uitstek’ (Buitenlandse Zaken)

Voor Buitenlandse Zaken is het echter net die totale destructiviteit die voor terughoudendheid zorgt. “Het is het afschrikkingswapen bij uitstek. Geen enkele nucleaire mogendheid zal ontwapenen zonder verifieerbare garanties dat potentiële vijanden de nucleaire wapens eveneens hebben afgezworen”, klinkt het.

Ontwapenen kan dan ook enkel via een progressief, gelijktijdig en geverifieerd proces als het non-proliferatieverdrag, oordeelt ons land. “België is vóór nucleaire ontwapening, maar dat moet gebeuren in kader van dat verdrag, dat het fundament vormt voor internationale non-proliferatie en nucleaire ontwapening.”.

Maar volgens de Vredesbeweging is er geen enkele reden om te geloven dat het starten van onderhandelingen rond een kernwapenverdrag een gradueel proces van praktische stappen in de weg staat. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content