Washington zet in op dialoog met Noord-Korea, maar houdt militaire oplossing achter de hand

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis en voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Joseph Dunford na een briefing voor senatoren over Noord-Korea © REUTERS

Na een briefing aan de Amerikaanse senatoren over Noord-Korea op woensdag heeft het Witte Huis gezegd open te staan voor onderhandelingen met Noord-Korea. Als drukkingsmiddel overweegt de VS het land op een lijst te zetten van staten die terrorisme ondersteunen.

‘Eerdere inspanningen om de onwettelijke wapenprogramma’s en ballistische tests van Noord-Korea een halt toe te roepen, zijn mislukt. Met elke provocatie, zet Noord-Korea de stabiliteit in Noordoost-Azië op het spel, en groeit de dreiging tegen onze bondgenoten en de VS“, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, minister van Defensie James Mattis en directeur van de Nationale Inlichtingen Dan Coats in een gezamenlijk persbericht.

‘De benadering van de president moet druk zetten op Noord-Korea om zijn nucleaire, ballistische en proliferatieprogramma’s te ontmantelen, door strengere economische sancties en het behoud van diplomatieke maatregelen met onze bondgenoten en regionale partners’, stellen de drie hoge verantwoordelijken. ‘We zetten verantwoordelijke leden van de internationale gemeenschap aan om de druk op Noord-Korea te verhogen om het regime te overtuigen tot een de-escalatie te komen, en terug te keren naar het pad van de dialoog.’ Toch sluit het Witte Huis een militaire interventie niet uit. ‘We blijven open voor onderhandelingen, maar blijven ook bereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen.’

Noord-Korea op lijst terrorisme

Volgens een hoge verantwoordelijke in het Witte Huis bekijken de VS bovendien de mogelijkheid om Noord-Korea opnieuw op de lijst van staten te zetten die het terrorisme ondersteunen. Pyongyang stond eerder al op de lijst, maar werd er in 2008 door ex-president George W. Bush weer afgehaald. Vandaag bestaat de lijst uit Iran, Syrië en Soedan.

Die landen krijgen Amerikaanse sancties opgelegd. Het gaat dan onder meer over de beperking van Amerikaanse buitenlandse assistentie, een ban op de export en verkoop van defensiemateriaal, een controle op de export van goederen voor tweeërlei gebruik (goederen die in de civiele industrie worden gebruikt, maar ook voor militaire functies worden ingezet) en diverse financiële en andere beperkingen, legt nieuwswebsite Washington Examiner uit.

Partner Content