Washington wist al maanden van Syrische folterfoto's

24/01/14 om 03:12 - Bijgewerkt om 03:12

De Amerikaanse regering zag in november al een deel van de 55.000 eerder deze week uitgelekte foto's die aantonen dat het Syrsiche regime van Bashar Al-Assad zich op grote schaal schuldig maakt aan folteringen.

Washington wist al maanden van Syrische folterfoto's

Eén van de 55.000 gelekte Syrische folterfoto's. Volgens topadvocaten is dit het bewijs dat Assad schuldig is aan oorlogsmisdaden. © BELGA

Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten donderdag aangegeven. De VS wilden twee maanden geleden de beelden niet publiek maken, "in de eerste plaats om de bron te beschermen en in de tweede plaats om de echtheid van de beelden eerst na te gaan", zo luidt het.

Het rapport werd begin deze week publiek gemaakt door de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse televisiezender CNN. Het bevat foto's en documenten die "duidelijk bewijzen" zouden zijn dat het Syrische regime achter het systematisch doden van ongeveer 11.000 gevangenen zit.

De meeste slachtoffers zijn jongemannen. Veel lichamen waren uitgemergeld, bebloed en droegen tekenen van marteling. Sommigen hadden geen ogen, anderen waren duidelijk verstikt of geëlektrocuteerd. (Belga/TV)

Onze partners