'Washington wil NAVO bij anti-IS-coalitie'

21/01/16 om 20:59 - Bijgewerkt om 20:57

De Amerikanen zouden verstenking hebben gevraagd aan de NAVO in de strijd tegen IS.

'Washington wil NAVO bij anti-IS-coalitie'

Franse jet in Syrië © Belga Image

De Verenigde Staten willen de NAVO laten deelnemen aan de internationale coalitie tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Het Duitse persagentschap DPA vernam uit NAVO -kringen dat de Amerikanen de NAVO concreet om versterking met Awacs-vliegtuigen hebben gevraagd. Dergelijke vliegtuigen kunnen luchtaanvallen op stellingen van terroristen in Syrië en Irak coördineren.

De Amerikaanse vertegenwoordiging bij de NAVO en Defensie in Washington gaven geen commentaar aan DPA.

Vrede bemoeilijken

De NAVO neemt als dusdanig niet deel aan de coalitie. Een officieel engagement van de alliantie kan de inspanningen voor vrede in het Syrisch conflict bemoeilijken, oordelen sommige lidstaten. De coalitie wordt geleid door de VS en omvat zowat 60 landen, waaronder alle 28 NAVO-lidstaten en regionale actoren zoals Saoedi-Arabië en Egypte.

De Amerikaanse vraag aan de NAVO om Awacs-vliegtuigen (Airborne Early Warning and Control System) in te zetten, dateert van december. Een Awacs kan een vliegtuig op meer dan 400 kilometer lokaliseren en identificeren. Dergelijke toestellen kunnen dienen als vliegende commandoposten.

Duits

De NAVO-vloot telt 16 Awacs-vliegtuigen, die gelegerd zijn in het Duitse Geilenkirchen. De toestellen zijn speciaal aangepaste Boeing 707-vliegtuigen en hebben gewoonlijk een 16-koppige bemanning. De vliegtuigen zijn niet uitgerust met wapens. Vijftien landen leveren bemanningsleden voor de toestellen. Ongeveer een derde van de Awacs-crew is Duits

In Brussel kwam donderdag het militair comité met de chefs van Defensie van de NAVO samen. Zij hadden het onder andere over de toekomstige strategie van de verdragsorganisatie. (Belga/AVE)

Onze partners