Washington onderzoekt lek documenten Afghanistan

27/07/10 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De Amerikaanse regering is een onderzoek gestart naar het lekken van tienduizenden vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan.

Washington onderzoekt lek documenten Afghanistan

© EPA

Volgens Robert Gibbs, de woordvoerder van het Witte Huis, is het onderzoek vorige week gestart, dus nog voor de publicatie van de documenten door WikiLeaks.

Volgens hem vormt het lek een inbreuk op de federale wetgeving.

Gibbs zei dat de documenten geen nieuwe grote onthullingen bevatten, maar dat het onthullen van namen, programma's en operaties schadelijk blijft voor het leger en voor de veiligheid.

Het Pentagon laat weten dat het weken kan duren voor de impact van het lek duidelijk wordt.

Vertrouwelijk

Klokkenluider WikiLeaks publiceerde maandag op zijn website meer dan 90.000 vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan.

In de documenten is onder meer sprake van tot nu toe ongemelde burgerdoden en van de vrees dat de Pakistaanse inlichtingendiensten de taliban steunen. Islamabad ontkent dat.

Oorlogsmisdaden

De stichter van WikiLeaks, Julian Assange, verdedigde de publicatie van de documenten, die volgens hem mogelijke oorlogsmisdaden door de internationale troepen aan het licht brengen.

Assange zei ook geen reden te hebben om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van zijn bronnen. Hij zei dat WikiLeaks ervoor heeft proberen te zorgen dat de informatie geen onschuldigen in gevaar brengt, en dat hij nog zo'n 15.000 documenten achter de hand hield.

Lees meer over:

Onze partners