Washington kondigt sancties aan tegen Rusland na aanslag op Skripal

Nick Davies ergerde zich aan de verslaggeving rond de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en dochter. 'Geen enkele krant trok de officiële versie in twijfel.' © BelgaImage

Het Witte Huis heeft een finale beslissing genomen, dat het regime van Vladimir Poetin verantwoordelijk acht voor de aanval, klinkt het.

Washington kondigt sancties aan tegen Rusland, in een reactie op de aanval met zenuwgif op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury in maart. Het Witte Huis heeft een finale beslissing genomen, dat het regime van Vladimir Poetin verantwoordelijk acht voor de aanval, klinkt het. Moskou heeft zijn betrokkenheid steeds ontkend.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Rusland volgens de Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act van 1991, ‘chemische of biologische wapens heeft gebruikt en zo de internationale wetten schond, of dodelijke chemische en biologische wapens gebruikte tegen zijn eigen burgers’. De sancties zullen rond 22 augustus in voege treden. Tegen dan zal ook het Congres over de sancties worden geïnformeerd.

Wat de sancties juist inhouden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de sancties gericht zijn tegen staatsbedrijven of door de staat gefinancierde bedrijven. Als Rusland niet binnen de negentig dagen na het in voege treden van de maatregelen kan bewijzen dat het geen chemische wapens meer inzet, kunnen er nieuwe sancties volgen.

Volgens een functionaris, die door financieel nieuwsagentschapBloomberg geciteerd wordt, zou de export van gevoelige goederen op vlak van veiligheid en van technologie beperkt worden. Het zou gaan om enkele honderden miljoenen dollars aan export. Uitzonderingen zijn er onder meer voor ruimtevaartactiviteiten.

Nog volgens de bron zouden er nog meer sancties kunnen volgen wanneer niet wordt voldaan aan een reeks eisen. Zo zouden de VS zekerheden vragen aan Rusland dat het land geen chemische wapens meer gebruikt, en inspecties eisen om dat te bewijzen.

Aanslag met novitsjok

Skripal, die in Rusland veroordeeld werd voor spionage in het Verenigd Koninkrijk en later spioneerde voor de Russen, en zijn dochter Joelia, werden op 4 mei bewusteloos aangetroffen op een bank in Salisbury. Ze werden volgens de speurders het slachtoffer van een aanval met zenuwgif, mogelijk novitsjok, dat afkomstig zou zijn uit Rusland.

Rusland heeft dat steeds ontkend, maar toch namen verschillende landen diplomatieke maatregelen. Zo zetten de VS in maart al 60 Russische diplomaten het land uit in een reactie op de zenuwgifaanval. Rusland reageerde daarop door evenveel Amerikanen weg te sturen. En ook meer dan 20 andere landen, waaronder België, reageerden door diplomaten uit te zetten.

Vader en dochter Skripal overleefden de aanslag, maar enkele maanden later overleed een vrouw nadat ze samen met het haar vriend vergiftigd werd met novitsjok.

De sancties tegen Rusland komen er op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump steeds meer kritiek krijgt over ontkennen of minimaliseren van de Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Eerder op de dag publiceerden de Russische media nog een andere Amerikaanse wettekst, waarin wordt opgeroepen tot ‘verpletterende sancties’ vanwege de inmenging bij de verkiezingen. Als gevolg daarvan zakte de Russische roebel tot zijn laatste niveau sinds november 2016. Het nieuws over de sancties vanwege de zaak-Skripal, deed de munt nog meer verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content