Washington gaat Patriotraketten in Jordanië ontplooien voor 'manoeuvres'

03/06/13 om 21:37 - Bijgewerkt om 21:37

Washington gaat in Jordanië Patriot-raketten en F-16-gevechtsvliegtuigen ontplooien voor 'militaire manoeuvres'. Dat voedt speculaties over een Amerikaanse interventie in Syrië.

Washington gaat Patriotraketten in Jordanië ontplooien voor 'manoeuvres'

© Reuters

Washington gaat in Jordanië Patriot-raketten en F-16-gevechtsvliegtuigen ontplooien voor "militaire manoeuvres". Na die oefeningen kunnen sommige van die tuigen ter plaatse blijven. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gemeld.

Dat Jordanië aan Syrië grenst en de kaart van de Syrische oppositie heeft getrokken, is in deze hoogstwaarschijnlijk geen toeval. Eerder al heeft de Navo Patriots ontplooid aan de Turkse grens met Syrië. Ook Turkije zit in het anti-Assadkamp. Patriots zijn luchtafweerraketten en gelden als dusdanig als defensieve wapens. Zij zijn bestemd om vliegtuigen, drones, kruisraketten en/of ballistische raketten neer te halen.

Het VS-besluit volgt een week na de Russische mededeling dat het land eerlang S-300-luchtafweerraketten aan Syrië zal leveren, en voedt de speculaties over een mogelijke Amerikaanse militaire interventie in Syrië. Die zal dan onder het R2P-banier (Responsability to Protect ofVerantwoordelijkheid om te beschermen) van het humanitaire interventionisme moeten gebeuren en, in tegenstelling tot de Libische interventie, zonder enige vorm van VN-mandaat. Het optreden eind vorige eeuw in ex-Joegoslavië was op dat vlak reeds een precedent. (Belga/SD)

Onze partners