Was jihadist Merah informant van de politie?

29/03/12 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:07

Was Mohamed Merah, de man die drie Joodse kinderen, een leraar en drie militairen doodschoot, een informant van de politie?

In Frankrijk wordt druk gespeculeerd over de vraag of de Frans-Algerijnse jihadist Mohamed Merah een informant was van de politie in een poging om te verklaren waarom Merah zo lang aan de aandacht van de politie is ontsnapt. Intussen heeft nu ook het hoofd van de inlichtingendienst (DCRI), Bernard Squarcini, dit hoogstpersoonlijk ontkend, zo melden diverse nieuwssites.

Mohamed Merah werd in Toulouse door de politie doodgeschoten nadat zijn woning anderhalve dag door meer dan 100 agenten werd belegerd. Merah had drie Joodse kinderen, een leraar en drie militairen doodgeschoten. Hij zei dat hij handelde uit wraak voor de dood van Palestijnse kinderen.

Ondervragingen

Het was Squarcini zelf die vorig week aan de basis lag van de speculatie toen hij bekendmaakte dat Merah, tijdens de belegering van zijn woning, met een plaatselijke agent van de DCRI wilde spreken met wie hij eerder, na een trip naar Pakistan, al contact had gehad. De twee zouden een goed contact hebben gehad. Squarcini benadrukte dat het ging om "ondervragingen" en dat de DCRI van Merah wilde weten waarom hij naar Afghanistan was gegaan.

Informatie

De voorganger van Squarcini, Yves Bonnet, deed de speculatie nog aanzwellen nadat hij bevestigde dat Merah "gekend" was bij de DCRI. Ook de trip van Merah naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden wordt opnieuw bekeken. Hij zou die reis volgens nog onbevestigde beweringen hebben kunnen maken met de hulp van de Franse inlichtingendiensten in ruil voor informatie.

Merah is in de in de buurt van Toulouse ter aarde besteld, nadat onder andere Algerije en de stad Toulouse de toelating hiertoe hadden geweigerd. (AFP/EE)

Lees meer over:

Onze partners