Wapenexport: China marcheert top drie binnen

Ook de bijzondere politie-eenheid van Changji, Noordwest-China gebruikt zware wapens tijdens een schietoefening. © Xinhua

China is het op twee na grootste exportland geworden wat wapens betreft. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek van Stockholm (SIPRI).

Eén op de twintig wapens wereldwijd wordt door China geëxporteerd. En die Chinese wapens gaan voor ruim tweederde naar drie Aziatische landen: Myanmar, Pakistan en Bangladesh. Ook achttien Afrikaanse landen behoorden tussen 2010 en 2014 tot het Chinese klantenlijstje. In vergelijking met de vijf jaar ervoor is de wapenexport in China met 143 procent gestegen tussen 2010 en 2014. Het stak in de periode 2010-2014 Duitsland, Frankrijk en het VK voorbij. Tegelijk daalden de Duitse en Franse wapenexport met respectievelijk 43 en 27 procent. Wereldwijd daarentegen steeg de hoeveelheid verhandelde wapens met 16 procent.

Maar ondanks China’s toetreding tot de top drie is er nog steeds een groot verschil met het wapenhandelsvolume van de VS en Rusland, de nummers één en twee. De Verenigde Staten en Rusland namen in de periode 2010-2014 immers respectievelijk 31 procent en 27 procent van de wereldwijde wapenproductie voor hun rekening, tegenover 5 procent in China.

Rusland amper invloed op import Europa

Vergeleken met de periode 2005-2009 daalde de Europese wapenimport met 36 procent in 2010-2014. De grootste afnemers waren het Verenigd Koninkrijk en Azerbeidjan met respectievelijk 14 en 13 procent van de Europese bestellingen. Zo nam het VK vorig jaar zijn eerste intelligente RC-135-verkenningsvliegtuig in gebruik in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Azerbeidjan vecht dan weer een territoriaal robbertje uit met Armenië om de betwiste Nagorno-Karabakhregio. Grote buur Rusland leverde Azerbeidzjan 85 procent van de wapens.

Ruslands buitenlandbeleid en de versterking van zijn leger hebben de Europese wapenimport in 2014 amper beïnvloed. Buurlanden van Rusland zoals Polen, Estland en Letland kochten wel nieuw wapentuig aan, maar die aankoop was een onderdeel van moderniseringsplannen die al op voorhand vastlagen. In het acht pagina’s tellend rapport van SIPRI wordt met geen woord over België gerept.

SIPRI vergelijkt de wapenverkoop met tijdspannes van vijf jaar door de grote jaarlijkse schommelingen in de handelsvolumes. Het instituut benadrukt dat de gegevens niets zeggen over de financiële waarde van de verkoopsdeals, maar enkel over de hoeveelheid verhandelde wapens. (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content