Wallonië verschaft duidelijkheid over klimaatfinanciering

07/12/15 om 12:04 - Bijgewerkt om 11:51

De Waalse ministers Paul Furlan en Carlo Di Antonio hebben maandagochtend op de Klimaattop in Parijs duidelijkheid verschaft over de invulling van hun 8,25 miljoen euro aan klimaatsteun. De Vlaamse bevoegde minister, Joke Schauvliege, arriveert pas dinsdag.

Wallonië verschaft duidelijkheid over klimaatfinanciering

© BELGA

Een van de voornaamste strijdpunten in Parijs is de geldstroom van de ontwikkelde naar de ontwikkelingslanden, om hen te helpen bij het beperken van de uitstoot. Die zou vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard euro extra moeten bedragen. België heeft zich vorige week geëngageerd jaarlijks 50 miljoen euro extra uit te trekken.

In het intra-Belgisch klimaatakkoord werd beslist dat daarvoor 25 miljoen euro van de federale overheid komt, naast 14,5 miljoen euro van Vlaanderen, 8,25 miljoen euro van Wallonië en 2,25 miljoen euro van Brussel. De Waalse ministers hebben maandag bevestigd jaarlijks 8 miljoen euro in het groen klimaatfonds te zullen storten. Daarnaast wordt 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor 'fast start finance'. Het geld gaat naar vijf projecten die strijden tegen de opwarming in Afrika en Zuid-Amerika.

De fast start finance maakt deel uit van een globaal bedrag van 30 miljard euro dat op de klimaattop in Kopenhagen werd voorzien en komt dus niet in aanmerking voor de 100 miljard euro die in Parijs wordt gezocht. België heeft zijn beloofde deel van die 30 miljard, zo'n 150 miljoen euro, overigens nooit gehaald. (Belga/NSK)

Onze partners