Waarschijnlijk verkiezingen na mislukt overleg in Nederland

21/04/12 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

In Nederland is het coalitieoverleg over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro mislukt. PVV-leider Geert Wilders verliet het beraad. De kans op nieuwe verkiezingen is groot.

Waarschijnlijk verkiezingen na mislukt overleg in Nederland

© AFP

Om het begrotingstekort volgend jaar onder de EU-limiet van 3 procent te brengen, moet Nederland netto 9,5 miljard euro bezuinigen. In werkelijkheid gaat het om een bedrag van tussen de 12 en de 16 miljard euro.

Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid. Vanmiddag zetten ze hun gesprek voort, maar na een uur verliet Wilders het beraad. De andere onderhandelaars bleven in het Catshuis achter.

VVD en CDA verwijten Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leggen de schuld van het mislukken van de onderhandelingen beiden bij Wilders. "De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken", zei Rutte.

Verhagen was nog veel harder: de hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders "de grond in geboord". De PVV-leider laat daarmee "16 miljoen Nederlanders in de steek".

Wilders: "Totaalpakket onaanvaardbaar"

Volgens Wilders zou het pakket dat op tafel lag, de economische groei schaden, de werkloosheid doen stijgen en aan de koopkracht voor met name gepensioneerden fors raken. Dat noemde hij onaanvaardbaar.

"Ik accepteer niet dat ouderen in de portemonnee moeten betalen voor onzinnige Brusselse eisen. Het totaalpakket was onaanvaardbaar en niet in het belang van de PVV-kiezers." Wilders wil verkiezingen: "Hoe eerder hoe beter."

Verkiezingen

De kans op nieuwe verkiezingen is groot. Rutte zei dat hij koningin Beatrix op de hoogte bracht en dat maandag de ministerraad bijeenkomt. De grootste oppositiepartijen PvdA en SP willen nieuwe verkiezingen. Volgens PvdA zou dat mogelijk al in september kunnen.

Alexander Pechtold (D66) wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er eerst een crisispakket met hervormingen en bezuinigingen moet komen en daarna pas verkiezingen. Volgens Jolande Sap van GroenLinks biedt het mislukten van het overleg kansen voor "een breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen". (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners