Waarom zijn de gijzelaars van IS zo kalm in hun executievideo's?

11/03/15 om 09:56 - Bijgewerkt om 10:12

Een getuigenis van een overloper van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) geeft mogelijk een antwoord op de vraag waarom de gijzelaars in hun executievideo's er zo opvallend kalm uitzien.

Waarom zijn de gijzelaars van IS zo kalm in hun executievideo's?

Mohammed Emwazi en Steven Sotloff © Reuters

De Britse nieuwszender Sky News zegt een exclusief gesprek te hebben gehad met een voormalig lid van IS, dat is overgelopen en gevlucht naar Turkije. De man, die enkel bekend is als 'Saleh' en gebrekkig Engels spreekt, werd door IS ingelijfd als vertaler.

Nepexecuties

Volgens de man werden de buitenlandse gijzelaars onderworpen aan verschillende nepexecuties, zodat de procedure op den duur normaal werd. Wanneer het moment van hun echte executie was aangebroken, verwachtten ze niet dat ze gingen sterven.

James Foley

James Foley © Reuters

Een en ander kan verklaren waarom de slachtoffers - onder wie de Amerikanen James Foley en Steven Sotloff, de Britten David Haines en Alan Henning en de Japanner Kenji Goto - er zo kalm bij lijken te zitten op de beelden van hun executie.

Saleh zegt dat hij hen moest overtuigen dat hen niets zou overkomen. 'Ik moest hen zeggen dat ze zich geen zorgen moesten maken, dat het enkel voor de video was en dat ze niet gedood gingen worden,' luidt het. 'Dat IS met hen geen probleem had, maar dat de terreurgroepering enkel wilde dat hun regeringen ophielden met Syrië aan te vallen.'

Ook kregen de gijzelaars Arabische namen, volgens Saleh, om hen te overtuigen dat ze erbij hoorden. Zo kreeg Goto de naam 'Abu Saad'.

Jihadi John

De beul in de onthoofdingsfilmpjes en hét gezicht van IS, 'Jihadi John', is intussen geïndentificeerd als Mohammed Emwazi, een 26-jarige man uit Koeweit die in Londen opgroeide. 'Saleh' bevestigt dat hij Jihadi John is en dat hij heel veel respect geniet binnen de terreurorganisatie omdat hij bereid is om buitenlanders om te brengen.

Saleh praat ook over de executie van Goto, waar hij getuige van was. 'Ik zag het vanop een korte afstand. Na de executie kwamen drie à vier mensen zijn lijk oppikken en werd het weggereden in een auto. Jihadi John ging dan een andere richting uit.' (KVDA)

Kenji Goto

Kenji Goto © BELGA

Lees meer over:

Onze partners